2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

A nagy izomerő hosszú életet jelenthet

Sokkal hosszabb életre számíthatnak azok, akiknek nagyobb az izomerejük, azokhoz képest, akik gyengének bizonyulnak - állítják amerikai kutatók, akik szerint a rutin orvosi vizsgálatok részévé kellene tenni a kézfogás erősségének mérését.

A testépítők és az állóképességi sportok hívei közötti, régóta húzódó vitában ad újabb érveket a Michigani Egyetem legújabb kutatása. A tudósok azt vizsgálták ugyanis, milyen életkilátásokkal rendelkeznek azok, akiknek az átlagnál jóval nagyobb az izomerejük.

A Journal of Gerontology: Medical Sciences című szaklapban megjelent elemzés szerint azok, akik gyengébbek, 50 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg korán, mint azok, akik sokkal erősebbek. Az Independent című brit lap idézi Kate Duchowny vezető kutatót, aki arról beszélt, hogy “az izmok megfelelő karbantartása - különösen az élet kései időszakában - különösen fontos a hosszú élet és az öregedés negatív hatásai szempontjából”.

A kutatók összesen 8326 amerikai férfi és nő egészségügyi adatait és eredményeit tekintették át, a közös az volt bennük, hogy mindannyian 65 esztendősnél idősebbek voltak. A minta reprezentatív volt, vagyis arányaiban leképezte az ország nemzetiségi összetételét - írják.

A kutatók szerint a vizsgálatból az derült ki, hogy akiknek határozottabb volt a kézfogása, erősebb a szorítása, az sokkal jobb fizikai állapotban volt. A tudósok úgy vélik, a kéz erőssége jól mutathatja az érintett ember általános erőnlétét, erejét, vagyis jó indikátora lehet az illető egészségi állapotának az a tény, hogy milyen erőt tud kifejteni. Ez egy egyszerű erőkar összenyomásával kimutatható, a tömeg (kilogramm) mérésével pedig összehasonlítható, rögzíthető.

Több mint nyolcezer ember vizsgálatával a felmérés készítői arra az eredményre jutottak, hogy a résztvevők 46 százalékának gyenge volt a kézfogása, pontosabban a kezével kifejthető erő, ráadásul ez a mintegy 4000 ember ötven százalékkal nagyobb valószínűséggel veszti életét idő előtt, tehát az előzetesen várt átlagnál korábban. “Úgy érezzük, hogy a kutatásunk eredménye rámutat egy fontos társadalmi változásra, az izomerő gyengesége komoly közegészségügyi problémákra hívja fel a figyelmet” - nyilatkozta a kutató.

Önmagában természetesen nem a kézfogás erőssége tehető felelőssé a korai halálozásért, de nem is közvetlenül ennek köszönhető a hosszú élet sem, azonban az egyén általános fizikai állapotáról, egészségi helyzetéről képes lehet egy gyorsan megállapítható látleletet adni. Ezért javasolják a Michigani Egyetem munkatársai, hogy tegyék az orvosi rutinellenőrzések egyik elemévé a kézfogás erősségének mérését, amit más, mélyrehatóbb vizsgálatok követhetnek az átlagnál rosszabb eredmény elérése után. “Ezzel a méréssel hosszú távon csökkenthető lenne az idő előtti halálozás, a mostaninál többen érhetnék el a születéskor várható élettartam végét” - vélekedett Kate Duchowny.

(Család.hu)