Figyelemhiányos, intelligens, hiperaktív vagy éppen túl zárkózott a gyermek? Lehet, hogy ez ADHD.

Szülőket és szakembereket várnak a szervezők az ADHD-sokról, vagyis a figyelemhiányos hiperaktív rendellenességgel élőkről szervezett konferenciára október elején. A tanácskozás célja a jó példák bemutatása, a problémák megbeszélése. 

Gyakorlati bemutatókkal, szakmai előadásokkal, kerekasztal beszélgetésekkel készülnek a szervezők az ADHD Magyarország-Pálföldi Alapítvány konferenciájára október 6-án a keszthelyi Balaton Kongresszusi Központ és Színházba.

Tanácskoznak, segítenek

A hagyományosan októberre tervezett találkozó célja, hogy az óvópedagógusok, a szakszolgálatok munkatársai, tanítók, tanárok, gyógy- és fejlesztő pedagógusok, valamint a szülők is megismerjék a jó példákat. Az angol Attention Deficit Hyperactivity Disorder (figyelemhiányos hiperaktív rendellenesség) kezdőbetűinek rövidítése az ADHD. Ebbe a csoportba sorolják azokat a gyermekeket és felnőtteket, akik hiperaktivitással, figyelemhiánnyal, tanulási nehézségekkel, magatartás- és viselkedészavarral küzdenek. Tünetegyüttesről van szó, azon belül is enyhébb vagy fokozottabb formában. Ezek függvényében történnek a szűrések, a vizsgálatok, majd pedig a terápiás, fejlesztési javaslatok.

Valami történt a születéskor

Cseriné Demeter Bernadett a csalad.hu-nak korábban elmondta: sok vizsgálat, teszt után lehet kimondani a diagnózist, de szinte mindegyik ADHD-s gyermekre jellemző, hogy születésekor valamilyen trauma érte. Nagy részük császármetszéssel született, de ha természetes úton jött a világra, akkor például pillanatnyi oxigénhiány léphetett fel, akár azért, mert rövid volt, vagy a nyakára tekeredett a köldökzsinór. Az anamnézis felvételekor erre vonatkozó kérdések is vannak. Az érintettek magas érzelmi és értelmi intelligenciával rendelkeznek.

Vagy hiperaktívak, vagy zárkózottak

Egy részük hiperaktív, ők azok, akik ülés közben is kalimpálnak a lábukkal, bármire bármikor felmásznak, nincs veszélyérzetük. Olyan, mintha az órán nem figyelnének, folyamatosan piszkálnak valamit, de a tanár által feltett kérdésre azonnal tudnak válaszolni.

A másik csoport ennek az ellenkezője. Elvannak a saját kis világukban, nem közlékenyek, de óriási fantáziakészségük van. Jellemző rájuk a dühkitörés is. Mindent felfokozott minőségben élnek meg és ezért van az, hogy a kifejezésmódjuk nem kompatibilis a mai kevésbé elfogadó világgal. Jelenleg kevés a szakember, inkább csak a fővárosban és nagyon csekély számú családhoz jut el a segítség, az információ.

Az alapítvány egy érdekképviseleti szervezet, kis csoportos szülőtréningeket, családos találkozókat, szakmai konferenciákat szervez. Az adhdmo@gmail.com, adhdmo@palfold.hu email címeken vagy a facebook oldalukon adhd magyarorszag, illetve a 70/3648-448 telefonszámon várják a megkereséseket.

(csalad.hu)