2019-02-22 15:00:00 Rád hagyományozom

Sztármamák az anyatejes táplálás fővezérei

Sztárszelfik viszik reflektorfénybe a mellszívó berendezések egyre növekvő népszerűségét. A készülék az anyatej lefejésének eszköze, ami segíti az anyákat a munka és a gyermeknevelés közötti egyensúlyozásában.

Scarlett Johansson az Oscar-átadóra menet, Chrissy Teigen egy „randis napon”, Kourtney Kardashian pedig egy vegasi buli után posztolt képet magáról, méghozzá azért, hogy az anyatejes táplálás mindennapjaira engedjenek rálátást és felhívják a figyelmet a fontosságára.

A gyermeknek folyamatosan szüksége van az anyatejre. Ugyanakkor a sztároknak (mindenki máshoz hasonlóan) sokféle kötelezettségnek kell eleget tenniük, így aztán sokuknak a mellszívás jelenti a megoldást.

A Goldman Sachs a közelmúltban a világon elsőként döntött úgy, hogy a kiküldetésen lévő kismama alkalmazottainak ingyen biztosítja a lefejt tej hazaszállítását.

A mellszívó gyártó Medela az elmúlt egy évben 20 százalékos forgalomnövekedést regisztrált, egy másik ilyen cég, az Ardo forgalma 5 év alatt 50 százalékkal emelkedett.

„Robbanásszerű növekedést tapasztalunk a mellszívó vásárlásoknál. Az online elérhető információ a termék megvásárlását sokkal egyszerűbbé teszi, mint az a múltban volt” - mondta a brit Guardiannek a cég szóvivője.

A Boots, melynek 40 különböző típusú ilyen terméke vásárolható meg online, szintén „jelentős növekedésről” számolt be.

Alison Spiro egészségügyi tanácsadó a változást abban is látja, hogy egyre nagyobb az igény a mai szülőkben a gyermeknevelés terheinek egyenlőbb megosztására, márpedig az apa szerepvállalását nagyban segítheti, ha az anya által leszívott tejjel etetheti a kicsit. „A gyártók is erre összpontosítanak a hirdetéseikben” – tette hozzá.

„A mesterséges megtermékenyítések számának emelkedése, a kora- és ikerszülések, valamint az, hogy az anyák egyre idősebb korban szülnek, néha kihívást jelent az anyatejes táplálás esetében” - jelezte Anna Burbidge, egy anyatejes táplálást támogató csoport vezetője.

De ez csak a magyarázat egyik fele.

„Sok dolgozó nő számára ez az egyetlen mód arra, hogy úgy szoptassanak, hogy közben a munkájukat sem veszítik el” - mondta a Liverpooli Egyetem oktatója, Caroline Gatrell.

„Steril tartókba kell gyűjteni a tejet, ami időigényes, néha zajos tevékenység, hűteni kell és hűtőtáskában hazavinni. A munkahelyen nem egyszerű megoldani, ráadásul az anyukának megfelelő időközönként ismételnie kell a procedúrát. Ráadásul az eszköz és a kiegészítők is nagyon drágák” – sorolta a nehézségeket is.

„Nagyon nehéz mindig sterilizálni, és a két-három óránkénti mellszívás is elég fájdalmas. Nem bántam meg, de az elején nem kaptam elég támogatást” – panaszkodott egy édesanya.

A mellszívók népszerűségének növekedése a University College London tanára, Katherine Twamley szerint részben annak köszönhető, hogy a nők meg akarják osztani az etetést a partnerükkel, ugyanakkor nem mindig kapják meg a megfelelő információkat, ezért sokszor nem sikeres a vállalkozás. A család támogatása is elengedhetetlen lenne.

(csalad.hu)