2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Jazzmatinétól a mesefilmig – programajánló

A rosszabb idő közeledtével is számtalan vidám, érdekes program várja a nem csak folyton otthon gubbasztó, hanem a négy fal közül szívesen kimozduló fiatalokat. Lesz színházak éjszakája, koreai kulturális bemutató, kakaókoncert, tévécsatorna játéknap - és ez csak néhány a színes kínálatból.

Ezen a hétvégén is benépesül a budapesti Hősök tere, ezúttal a Magyar Kosárlabdázás Napjára várják az érdeklődőket szombaton kilenc órától. A játék egyszerre 20 pályán zajlik majd, sok más mellett lesz streetball verseny 17 kategóriában, Budapest 3x3 Kupa Speciális Olimpikonoknak, Old Boys Kupa, zsákoló show, nyílt dobóverseny (például Molten Büntető dobó, Fornetti 2ball game, NKM 3 shots) helyszíni nevezéssel és bejutási lehetőséggel az országos döntőbe. Délután egy órától az akrobatikus kosárlabda bemutatón a világelitbe tartozó szlovén, amerikai és magyar játékosok lépnek fel – ezen túl is folyamatos látnivalók és meccsek zajlanak a Hősök terén.

A Koreai kultúrából adnak ízesítőt szombaton a 4. Koreai Kulturális Fesztiválon a MOM Sportuszoda és Sportközpontban délelőtt 11 órától. Lesz többek között K-Pop-, Taekwondo- és tradicionális koreai táncbemutató, kalligráfia műhely és gasztroshow – összesen több mint harminc különböző programot hirdettek meg a koraestig tartó rendezvényen. A látogatók autentikus ételeket kóstolhatnak, kézműves műhelyeken vehetnek részt és népi táblajátékokat tanulhatnak meg. 14 órától Park Seong Hee világhírű sminkmester mutatja be tudományát, 19 órától a TAGO együttes különleges dobshowját láthatja a közönség.

A családokat is várják a színházak éjszakáján most szombaton. A sok tucat program és előadás között idén is vannak olyanok, amelyek kifejezetten gyermekeknek szólnak, de szüleik számára is érdekes. Például a Baltazár Színházban délután háromtól és négy órától mutatják be a Pitypangot, ami az alkotók leírása szerint műfajilag „szerelmes versek táncba fűzve”. A „pitypangolás” a művészek által kitalált virágnyelv, amely kiválóan alkalmas arra, hogy a szerelem témájához a kicsik számára is érthető módon közelítsenek. Ehhez jön a tánc, ami pedig remek kifejezési lehetőséget ad arra, hogy hol elemelje, hol konkrétabbá, testközelbe hozza a szerelem legkülönbözőbb dimenzióit. A Bethlen Téri Színházban egész nap kézműveskedés és interaktív játékok várják az ifjakat a színház előtti füves területen (eső esetén a Galériában). A Hatszín Teátrumban 11 órától a Gólem színház csendes meséit mutatják be autista gyermekeknek, de az ajánló szerint nem csak őket, hanem mindenkit várnak az előadásra. Déltől a nagyobbaknak részleteket adnak elő az Adrian Mole újabb kínszenvedései a felnőtt kor küszöbén című ifjúsági előadásból, majd a kamaszokról beszélgethetnek a szülők szakemberekkel.

Vasárnap két Kakaó koncertet is ad a Budapesti Fesztivál Zenekar Fischer Iván vezetésével fél háromtól és fél öttől a BFZ Próbatermében. A több mint két évtizedes múltra visszatekintő sorozat otthonos, mesélős, a zene világába beavató délutánokat ígér. Az interaktív koncertekre nem csak a kicsiket, szüleiket is várják a művészek, akik a muzsika lecsengése után pöttyös bögrékben gőzölgő kakaóra invitálják ifjú közönségüket.

Tévézés helyett a természetbe hív a Nickelodeon tévécsatorna, ahol most szombaton 10-12 óra között ismét adásszünetet tartanak, hogy minél többeket mozdítsanak ki a kanapéból. Az Óbudai-szigeten, a Golf Tanyán többek között Dórával, a felfedezővel, Spongya Bob Kockanadrággal találkozhatnak a gyermekek, ezen túl lesznek sport- és szórakoztató programok, a nagyszínpadon a Búgócsiga Zenede ad koncertet röviddel négy óra előtt. Lesz medúzavadászat, Mancs őrjárat puzzle, óriás kirakós, valamint egy 13 állomásból álló akadálypálya. A résztvevők „útlevelet” kapnak, amibe minden állomás teljesítése után egy pecsét kerül, nyolc bélyegzőtől pedig ajándékok járnak a kalandoroknak. Aki egészen aktívan töltené a hétvége első napját, az futóversenyre nevezhet vagy jógázhat a színpadról kapott instrukciók alapján. (A Golf Tanya kizárólag az Árpád-híd budai hídfője felől közelíthető meg, a sziget bejáratától ingyenes kisvonat szállítja a látogatókat a programokhoz.)

Interaktív, játékos koncert ígér szombat délelőtt fél tizenegykor a Kokopelli Jazz Matiné a MOM Kulturális Központban. Az előadáson a zenészek együtt énekelnek, muzsikálnak, és improvizálnak a gyermekekkel, mindezt a jazz hangzásvilágából merítve. A fiatalokat (3-10 év közötti ifjaknak ajánlják a koncertet) folyamatos interakciókkal, mozgásos feladatokkal, ritmusjátékokkal, szerepjátékokkal és különféle kreatív feladatokkal vonják be az előadásba. A koncert után a „hangszersimogatóban” az érdeklődők meg is érinthetik az előadáson megismert hangszereket, például a fuvolát, a szaxofont, a bőgőt és a harsonát.

Esőnapra kitűnő program lehet beülni az elmúlt évtizedek egyik magyar kultusz(animációs)filmjére, a frissen felújított Macskafogóra. A mintegy három évtizeddel ezelőtti premier után most újra a mozik műsorán szerepel a még kézzel rajzolt és festett alkotás, amihez azért már használtak annak idején is számítógépet, történetesen egyes részeit Commodore 64-es masinával modellezték.

(Család.hu, Fotó: Balogh Zoltán/MTI)