Erőmű, amely energiamegtakarításokból épül

Idén már második alkalommal hirdették meg a Virtuális Erőmű Program (VEP) Energiahatékonysági Kiválósági Pályázatát, amelynek díjátadó ünnepségét az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) dísztermében tartották csütörtökön.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. (MI6 Nkft.) által 2011-ben elindított Virtuális Erőmű Program (VEP) a legnagyobb szakmai és társadalmi összefogással rendelkező hazai energiahatékonysági program, amelyhez eddig több ezer vállalkozás, iskola és önkormányzat csatlakozott.

A VEP keretében meghirdetett Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat célja, hogy Magyarország olyan virtuális erőművet „építsen fel” igazolt energia-megtakarításokból, amely gyakorlatilag kiváltja egy valódi erőmű létrehozását.

A pályázatra jelentkezők dinamikusan növekvő száma miatt idén már második alkalommal rendeztek díjátadó ünnepséget. Az eseményen elhangzott, hogy a VEP nyolc év alatt a semmiből mára a hetedik legnagyobb hazai „erőművé” nőtte ki magát, és 2018 márciusára elérte a 2020-ra tervezett célját, egy 200 megawatt villamos teljesítményű, fosszilis erőmű kiváltását. A szervezet ügyvezetője, Molnár Ferenc emiatt abban bízik, hogy a VEP 2030-ra Paks után az ország második legnagyobb villamos erőművévé válhat.

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány és a tárca elsődleges célja a magyarok életminőségének növelése, amelyhez elengedhetetlen a fenntartható gazdasági gyarapodás, a hazai vállalatok hozzáadott értékének növelése a hatékonyságuk és a termelékenységük javításával. A hatékonyság egyik eleme az energiahatékonyság, az egyik legjobb energia a fel nem használt energia, mely ugyanolyan tiszta, mint a teljes egészében megújuló forrásból származó energia. Fontos, hogy hazánk élen járjon a tiszta, széndioxid-semleges energia előállításában, emellett pedig a hatékony energiatárolás és -elosztás is stratégiai kérdés – tette hozzá.

Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár arról tett említést, hogy az ITM célja elébe menni és kezelni az éghajlatváltozással kapcsolatos problémákat és lehetőségeket, ennek egyik állomásaként a hazai beépített naperőművi kapacitás a következő években közel 3 ezer megawattra nőhet.

Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának alapító, tiszteletbeli elnöke – aki a kezdetektől védnöke a VEP-nek – arról beszélt, hogy a díj nem csupán elismerés az energiatakarékosságban élen járó vállalatoknak, vállalkozásoknak, intézményeknek, hanem példaadó a társadalmi felelősségvállalásban, a környezet megóvásában is. Emellett pedig fontos szerepe van az energiatudatosság kialakításában, a jövő generációk szemléletformálásában.

A díjazottak névsora

Energiahatékony Mentor Vállalat Díj:

IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.

Energiatudatos Vállalat Díj:

- Co-op Hungary Nagykereskedelmi és Szolgáltató Zrt.

- Rail Cargo Hungaria Zrt.

Energiahatékony Vállalat Díj:

- MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság

- Pécs-Baranyai Gazdaságfejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Kft.

Energiatudatos, Energiahatékony és Energiahatékony Mentor Iskola Díj:

- Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

- Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium

- Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium

- Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

- Százhalombattai Eötvös Loránd Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozatos Általános Iskola

- Győri Szolgáltatási SZC Deák Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma

- Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolája

- Székesfehérvári SZC Bugát Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

- Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

- Veszprémi Szakképzési Centrum Jendrassik-Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Energiatudatos és Klímatudatos Önkormányzat Díj:

- Gárdony

- Mórahalom

- Kisbér

- Bábolna

- Bakonyszombathely

- Nyergesújfalu

- Tát

- Sárisáp

- Baj

- Kocs

- Vértesszőlős

(Család.hu)