2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Beszélő robotok a Tudományok Fővárosán

Drónok, robotok, ismert tudósok és mérnökök lepik el az Erzsébet teret és az Akvárium Klubot szeptember 23-án a Tudományok Fővárosán, hiszen a tudományok nagyágyúi idén is összegyűlnek egy fergeteges és inspiráló STEM-fesztivál alkalmából - közölték a szervezők.

Az ingyenes rendezvényen a látogatók sok egyéb érdekesség mellett találkozhatnak Pepper és CruzR robotokkal, végigizgulhatnak egy nemzetközi drónversenyt, benevezhetnek a meteorit-simogatóba, kipróbálhatnak védőruhába öltözve egy sugárkaput és még masszázst is kaphatnak egy igazi holdrovertől.

A főként STEM területeken tevékenykedő egyetemek, K+F vállalatok, kutatóintézetek és techguruk látványosabbnál látványosabb standokkal várják az érdeklődőket a Tudományok Fővárosa kiállításán, mellyel párhuzamosan előadások zajlanak majd a robotikáról, az űrkutatásról és a modern technológia szerepéről.

A STEM egy betűszó, amely a Science (tudomány), Technology (technológia), Engineering (mérnöki tudományok) és Mathematics (matematika) együttesére utal. A rendezvény célja éppen az, hogy minél több ember ismerhesse meg.

Az eseményen beszédet mond Dr. Palkovics László innovációs miniszter képviseletében Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Főigazgatója, Dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektorhelyettese, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt kommunikációs igazgatójának, Kovács Antalnak üzenetét pedig CruzR robot tolmácsolja majd.

Ízelítő a kiállítók programjaiból

- meteorit-simogató

- látványos drónverseny

- naptávcső

- a legfejlettebb humanoid robotokkal

- rover-masszázs, amit egy valódi holdrover szolgáltat

- saját robot építése

- mentőrobot irányítása

- a Komondor, a sugárbiztos magyar fejlesztésű terepjáró kipróbálása

- virtuális séta a Paksi Atomerőmű reaktorcsarnokaiban

- önvezető autók kipróbálása

- elektromos közlekedés rejtelmeinek megismerése

- a gyógyszerkészítés megismerése

- izgalmas fizikai kísérletek

A kiállítást kísérő előadásokon olyan neves koponyáktól lehet majd inspiráló gondolatokat hallani, mint például Sík András, aki arról beszél, hogy mikor megyünk a Marsra, vagy éppen Frey Sándor, akitől megtudhatjuk, hogy mit figyelnek a Sentinel műholdak, Kánai András jövőkutató pedig Pepperrel, a humanoid robottal fog majd beszélgetni arról, hogyan élhetnek együtt a jövőben a robotok és az emberek - közölték az esemény szervezői.

(Család.hu)