2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Az étkezés másként érinti a hölgyeket

Sokkal nagyobb hatással van a nők hangulatára és kedélyére az étkezés, mint a férfiakéra - állapította megy egy New York-i egyetem kutatása. A vizsgálat készítői jelzik, hogy a hölgyeknek szélesebb körű és kiegyensúlyozottabb tápanyagbevitelre van szükségük.

Az étkezés meghatározza a hangulatot - nem csak az éhségérzet eltűnése, vagy a feltálalt fogás finomsága, hanem beltartalma is komoly hatással van az ember kedélyállapotára - írja a brit Independent című lap. A New York-i Binghamton University kutatói azt vizsgálták, vajon milyen mélységben gyakorol hatást a bevitt eleség, illetve milyen különbségeket mutat a két nem képviselői között annak hatása. Arra a megállapításra jutottak, hogy a nők a férfiakhoz képest sokkal kisebb eséllyel kerülhetnek lelkileg kiegyensúlyozott állapotba mindaddig, amíg nem táplálkoznak megfelelően. Nemenként eltérőnek találták ugyanis a jó hangulathoz szükséges tápanyag-beviteli igényt.

Lina Begdache kutató, az egyetem munkatársa arról számolt be, a vizsgálat alapján megállapítható, hogy a nők lelki egészsége sokkal nagyobb kockázatnak van kitéve, mint a férfiaké. Különösen fontos ugyanis számukra a fizikai aktivitáson túl az is, miből és mennyit fogyasztanak el. “A legfontosabb következtetés, amit megállapíthattunk, hogy a hölgyek esetében a tápanyagok sokkal szélesebb körére van szükség a jó hangulathoz” - mondta a kutató, hozzátéve, hogy “ezek az eredmények magyarázatot adhatnak arra, hogy miért fordul elő kétszer nagyobb valószínűséggel a szorongás és depresszió a nőknél az urakhoz képest”. A probléma a modern táplálkozásban van, vagyis hogy az ételek döntő többsége jelentős mennyiségű energiát tartalmaz, azonban az agy ideális működése számára kevés kulcsfontosságú tápanyaggal bír.

A kutatásba 563 embert vontak be (52 százalékuk volt hölgy), az érintetteknek az interneten kellett teszteket kitölteniük - teljes anonimitás mellett. Az adatokból levonható következtetések a kutatók szerint egyértelműek ugyan, vagyis, hogy a nők számára sokkal fontosabb a kiegyensúlyozott, és tápanyagban gazdag étrend, mint a férfiaknak, mégis találtak kapcsolatot az urak hangulata és az elfogyasztott étel között. A válaszokból az derült ki, hogy a férfiak mentális állapotára negatív hatással lehet a nyugati étrend, vagyis a feldolgozott húsok, a sültek és a sok vaj. A másik nemnél éppen a jól lét étrendjét sikerült beazonosítani, ez pedig a mediterrán étkezés, vagyis a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben és diófélékben gazdag táplálkozás. Ez ráadásul segít a felesleges kilók leadásában és a szív egészségének fenntartásában is.

Lina Begdache, a New York-i Binghamton University munkatársa az eredményeket azzal magyarázza, hogy “a nőknek és a férfiaknak vannak különböző fizikai és szellemi kötelességeik a mindennapokban, érthető, hogy ezen, olykor különböző feladatokhoz különböző tápanyagokra és mennyiségre van szükségük”.

(csalad.hu)