2019-07-12 00:00:00 Göcseji Dombérozó negyedik alkalommal

Az erőszak nem segít a válogatós gyermeknél

Hiába a szülői erőltetés, a válogatós gyermek vélhetően az is marad - állapította meg egy amerikai tanulmány. A kutatók azonban kiderítették azt is, hogy az étkezőasztalnál mutatott folyamatos szigor rosszat tesz a szülő-gyermek kapcsolatnak, az elfogyasztott ételek során azonban nem változtat.

Egy rosszul sikerült közös étkezés hosszabb-rövidebb időre romba tudja dönteni a családi békét. A Michigani Egyetem (UM) kutatói arra voltak kíváncsiak, miért válogat egyre több gyermek az ételek között, és milyen hatása van az asztal körüli feszültségnek, vitáknak a családi életre. A válasz ez utóbbi kérdésre röviden annyi: nagyon rossz.

Az amerikai kutatásról a kínai China Daily című angol nyelvű lap beszámolójában azt írja, a szülő-gyermek viszonyra is rossz hatással van, ha a felnőttek következetesen és folyamatosan igyekeznek a fiatalokat verbális erőszakkal rávenni arra, hogy az előttük lévő ételt fogyasszák el. Függetlenül attól, hogy ők éppen kívánják-e vagy szeretik-e azt. A szülői rámenősség mögött az esetek jelentős részében szimpla jószándék áll, úgy érzik, a fiatalnak mindenképpen szüksége van az ételre például azért, hogy rendesen fejlődjön, nőjön.

Julie Lumeng professzor, táplálkozástudományi szakember azt mondta, a vizsgálatban egy éven keresztül nyomon követett fiatalok súlygyarapodása stabil és folyamatos volt, függetlenül attól, hogy válogatósak voltak-e, vagy gond nélkül megettek-e mindent. Vagyis nem bizonyultak jogosnak azok a félelmek, hogy aki csak bizonyos ételeket fogyaszt el, az mindenképpen lemarad társaitól a fejlődésben. A professzor hozzátette azonban azt is: “a válogatós gyermek szokásain nem tudtak érdemben változtatni a szüleik, függetlenül attól, hogy próbáltak-e nyomást gyakorolni rájuk, vagy sem”.

Bármennyire próbálja a felnőtt befolyásolni a gyermeket, alig ér el eredményt. Pontosabban hatást gyakorol a fiatalra, csak az éppen romboló hatású, például a kettejük közötti kapcsolatra. A kutatást végző egyetemi munkatárs szerint a válogatósság elsősorban a szülők számára kellemetlen dolog, nagyon ritkán jár olyan hatással, ami miatt egészségügyileg fontos váltani. “Az esetek jelentős részében nem fejlődnek lassabban, vagy rosszabbul azok, akik nem esznek meg mindent” - mondta Julie Lumeng, hozzátéve, hogy természetesen vannak olyan esetek is, amelyekben mindenképpen szakember segítségét kell kérni. Ezek azonban viszonylag ritkák.

A táplálkozástudományi szakember szerint a felnőttek a görcsös igyekezet és a nyomásgyakorlás általában hatástalan formái helyett sokkal jobb eredményt képesek elérni akkor, ha megpróbálják az ételeket és az étkezést mindenki számára vonzóvá tenni. Nem a gyermek személyiségét kell megreformálni, csak az étkezési szokásait kicsit bővíteni új, számára is vonzó finomságokkal.

(Család.hu)