2019-04-24 08:00:00 Nemzetközi kortárstánc fesztivál Miskolcon

Színház, városi fesztivál, szabadtéri filmvetítés - programajánló

Az iskola megkezdése után sem maradnak üresen a hétvégék, szeptember elején is számtalan program várja a családokat országszerte. A színházi évadnyitótól az opera ízelítőn át a verklitalálkozóig a legkülönbözőbb zenés, táncos, játékos programok szórakoztatják a következő napokban a gyermekeket.

Az esős napok után talán a hétvégére még kicsit visszatér a nyár, és bár a Balaton 22 Celsius-fok körüli vizében már csak a bátrabbak mártóznak meg, mégis érdemes Keszthely felé venni az irányt. Az állandó, jól ismert látnivalókon túl ugyanis különleges zenei élményben lehet részük a látogatóknak: a hétvégén rendezik a nemzetközi verkli fesztivált. Az immár hatodik alkalommal életre hívott össznépi muzsikálásra mintegy hetven zenész érkezik majd a tóparti városba, összesen majdnem félszáz zenedobozzal. A verklisek ráadásul a Fő téren és a sétálóutcában koncentrálódnak majd, vagyis nehéz lesz eltéveszteni az irányt. Érkeznek résztvevők Németországból, Ausztriából, Svájcból, Szlovákiából, Szlovéniából és Hollandiából is. A főszervező elmondása szerint a zeneszerszámok között lesz cipősdobozból átalakított és autó nagyságú is.

A hónap végén indul a Zeneakadémia gyermekeknek szervezett Liszt-Kukacok Akadémia őszi évada. Szeptember 22-én a 6-10 év közötti ifjakat várja zenés beavató foglalkozásra Demeniv Mihály, aki harmonikán játszik majd. A foglalkozást most is 10 órakor kezdik, a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületében, a szülők pedig idén is beülhetnek az aznap esti, nagytermi koncert főpróbájára, amennyiben a fellépőknek nincs ellene kifogásuk. Mivel két hét van a foglalkozásig, még biztosan kapható belépőjegy (az ára egységesen 900 forint) a kiscsoportos foglalkozásra - a tapasztalatok szerint hamar betelnek ezek a népszerű programok.

Az Erkel Színházban már most vasárnap megindulnak a zenés foglalkozások, délután három órakor kezdődik az Operatúra Papagénóval. Az ifjúsági műsor természetesen nem hagyományos előadás, hanem interaktív program, ami elviszi a fiatalokat az intézmény színfalak mögötti varázslatos világába. Szó szerint is. A gyermekek a varázsfuvola kotyogó madárembere, Papageno vezetésével ismerkedhetnek meg a színház és az operajáték rejtett titkaival. Az előcsarnok zegzugaitól a legfelső emeletig, az öltözőkön, a díszletraktáron és a színpadon is átvezető úton sok meglepetés várja a látogatókat. Ezek között természetesen sok a zenei csemege is.

Remek családi programnak ígérkezik a Budapesti Klasszikus Film Maraton is, amelyen több mint 60 alkotást mutatnak be a közönségnek vasárnap estig Budapesten, Egerben és Győrben. A fővárosi helyszínek között igazi kuriózum a Szent István-bazilika előtti szabadtéri vetítés, ahol szombat este fél nyolctól Luc Besson klasszikusát, A nagy kékséget mutatják be. Az ingyenes vetítés után az egyik főszereplővel, a Jacques Mayolt alakító Jean Marc Barr-ral találkozhatnak az érdeklődők. Vasárnap az Urániában este öt órától a gálavetítésen a frissen restaurált Macskafogó látható.

Szombaton újra Kolibri Évadnyitó Fesztivál. Az egész napos családi programon a színház épületében és a Jókai téren reggeltől estig előadások, koncertek, vásári hangulat várja a gyermekeket és szüleiket. Az esemény házigazdája Rácz Kármen, az idei évad Kolibri Hölgye és Bárdi Gergő, a Kolibri Úr. A fellépők között van például a veszprémi Kabóca Bábszínház (15 órától Kodzsugukila, a boszorkány), a szombathelyi Mesebolt Bábszínház (14 órától A hazudós Egér) és a szlovákiai Árgyélus Színház Écsi Gyöngyi mesemondóval (11 órától a Teremtésmese). A Kolibri Színház a Bogyó és Babócával (10 órától), valamint a Moha és Páfránnyal készül (déltől), a KIMI-Kolibri stúdiósok a Tenyérbe zárt mese (15.50-től) című vizsgaelőadásukat mutatják be. Az előadások között a Kolibri Harsona Quartett játszik, a színház bejáratánál pedig a hagyományokhoz híven a Vitéz László Automata szórakoztatja a gyermekeket. A belépés a fesztivál minden elóadására ingyenes.

Koncertekkel, kiállításokkal, piaccal és gyermekfoglalkozásokkal, összesen félszáz programmal kezdi az őszi kultúrszezont Kaposvár. A Miénk a város fesztiválon a legfiatalabbakat kézműves és kreatív foglalkozásokkal és koncertekkel várják, fellép többek között az Eleven gyermekzenekar, a Füred-Rock-Szín-Kör, a Rutkai Bori Banda, szombat délelőtt pedig show és látványtánc-bemutatót ígér a Danza Del Amor SE. Minden nap 10-18 óra között a Somogy megyei kistermelők és gazdálkodók kínálják portékáikat a Vigazságok tere mellett, lesz itt helyi méz, lekvár, szörp, sajt, zöldség és kézműves kozmetikum is.

A Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban vasárnap kilenc órától ingyenes autómodell börzét tartanak. A programon az eredetit mindenben leutánzó modellektől a Matchboxokig számtalan kis kocsi nézegethető meg az 1:87-es méretaránytól az 1:12-ig. Az autók egy része természetesen gazdát is cserélhet, a nagy gyűjtők pedig szívesen beszélgetnek a hozzájuk lépő fiatalokkal szenvedélyükről, és persze a modellautók világáról.

A vegetáriánus, vegán és bioételek kerülnek a központba hétvégén a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban. Szombaton szakemberek mutatják be a hús és állati termék nélküli étkezést, és annak egészségre gyakorolt hatását. Vasárnap a vegán étrend kialakításában segítenek azoknak, akik csak simogatni, de semmiképpen sem elfogyasztani szeretnék a bús képű borjúkat. Mindkét nap kóstolót is tartanak a X. kerületi művelődési házban, ahol a gyermekek egészséges táplálásáról, a gluténmentes étrendről, illetve a környezetvédelem és a vegetarianizmus összefüggéseiről is beszélnek majd. A szervezők nem csak az érdeklődők agyát, hanem a testét is szeretnék megmozgatni, éppen ezért az ismeretterjesztésen túl csoportos jóga, relaxációs foglalkozás, zenei és táncprogram is lesz Kőbányán.

(csalad.hu)