2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

De nehéz az iskolatáska!

Az iskolatáska a gyermek súlyának legfeljebb tíz százalékát érheti el, ami 7 éveseknél hozzávetőleg 2,5 kilogramm – figyelmeztetett Moravcsik Bence ortopéd szakorvos az M1 aktuális csatorna műsorában.

Ahhoz, hogy a táska ne rontsa a kisgyermek tartását, fontos, hogy jól illeszkedjen a hátára, állítható legyen, és a terhelést el lehessen osztani. Csak a legszükségesebbeket vigye magával a gyermek, és a nehezebb tárgyak a táskában kerüljenek a törzshöz közel – sorolta a tudnivalókat a szakember.

Míg az óvodában sokat mozognak a gyermekek, az iskolában ez megváltozik, ráadásul a növekedés során gyakran gyorsabban nőnek a csontok, mint az izmok, és ez is elősegítheti a hanyag tartás kialakulását – figyelmeztetett Moravcsik Bence.

Ajánlott figyelni a gyermek tartását, és ha láthatóan aszimmetrikussá válik a váll vagy a lapocka, akkor érdemes szakorvoshoz fordulni. A rossz tartástól fájhat a nyak, a váll, de akár a fej is. Gyógytorna vagy sport, a gyermek edzettségének javítása segíthet. Ezek közül a mozgásformák közül a gyermek gerincét egyenletesen terhelő úszás, lovaglás különösen egészséges.

(MTI/csalad.hu)