2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

A szundi gombnál nincs rosszabb

Bármennyire is fáradt valaki a reggeli ébresztéskor, annál rosszabbat nem tehet magával, mint hogy megnyomja a “szundi gombot”. A plusz tíz perc pihenő ugyanis még letörtebbé teszi – állítják a szakemberek.

Csábító lehet minden egyes extra perc az ágyban reggel, amikor az ember kénytelen kikelni, és megkezdeni a napi rutint. Az okostelefonok és modern ébresztőórák gyártói éppen ezért alkalmazzák a “szundi gombot”, aminek megnyomásával általában tíz perccel meghosszabbítható az alvásra fordított idő. Ennél rosszabb megoldás azonban nincs a világon – írja a brit Independent című lap alvásszakértőkre hivatkozva. Az ébredés utáni ismételt elalvással ugyanis az ember becsapja az agyát és a szervezetét, és a kívánttal ellenkező eredményt ér el, bármennyire is álmosan éri a csörgőóra reggeli riasztása.

Mindenki ismeri azt az állapotot, amikor az ébredés után kicsit úgy érzi, a testének csak egy része ébredt fel, mintha megrészegítette volna az alvás. Ez az állapot általában 15-30 perc alatt teljesen elmúlik minden egészséges embernél. A bostoni Brigham kórház kutatása azt mutatja, aki nagyon rövid alvás után kénytelen felkelni, akár 2-4 órán keresztül is kóvályog, mire teljesen magához tér. Ez az állapot akkor jelentkezik, ha mély alvásból kell felébredni. Hasonló azonban a helyzet akkor is, amikor a szundi gombot megnyomva valaki ismét álomba szenderül.

Az alvással nyert pár perc jelentősen nem javít az illető kipihentségén, azonban becsapja vele az agyát. Mint a lapban Neil Robinson alvásszakértő magyarázta, a tíz perc arra elegendő, hogy újabb alvási ciklus kezdődjön meg, beindul a hormontermelés, könnyen mély álomba kerül az ember. Innen pedig az újabb csörgés úgy rángatja ki, hogy sokkal hosszabb ideig tart a rendes üzemállapot elérése. Nem érdemes tehát sem a szundi gombbal időt nyerni, sem pedig szándékosan jóval a kívánt időpont elé beállítani a csörgésért, csak azért, hogy utána hosszabb-rövidebb ideig az ember tovább alhasson, vagy legalábbis azt gondolja, hogy kapott némi jótékony engedményt az ébresztéskor.

(csalad.hu)