2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Egyre több nyelvvizsga ingyenes

Egyre népszerűbb, és főleg a 20 év alattiak igénylik vissza a nyelvvizsga díját. A támogatást január 1-je óta vehetik igénybe azok, akik a vizsga napján még nem töltötték be a 35. életévüket.

Ugrásszerűen emelkedett az utóbbi hónapokban a nyelvvizsga-visszatérítés iránt benyújtott kérelmek száma – tájékoztatta a csalad.hu-t az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft.

20 év alattiak az elsődleges igénylők

Míg áprilisban 1793 előterjesztett kérelmet regisztráltak, addig a júniusban benyújtott kérelmek száma csaknem a duplájára, 3391-re emelkedett. A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához érkezett adatok szerint a január 1-jén bevezetett kedvezményre eddig összesen 12.712 kérelem érkezett. Becslések alapján a kérelmek 60 százalékát 20 év alattiak nyújtják be. Minderről azért a Magyar Államkincstár tud pontos adatokat, mert a kérelmet ott kell előterjeszteni egy formanyomtatványon, vagy elektronikus űrlapon. A kérelemhez mellékelni kell a nyelvvizsga díjának megfizetését igazoló, a vizsgázó nevét is tartalmazó számlák másolatát.

35 év a korhatár

Mint ismert, a január 1-je után elsőként sikeresen megszerzett államilag elismert általános nyelvi vagy szaknyelvi komplex, vagy ennek megfelelő B2 típusú (középfokú) vagy C1 típusú (felsőfokú) nyelvvizsga után jár a támogatás. A nyelvvizsga díjának megfizetéséhez nyújtott támogatást a 35 év alatti fiatalok vehetik igénybe. Fontos, hogy a kérelmező a vizsga napjáig ne töltse be a megjelölt korhatárt.

A vizsgadíj teljes összege visszajárhat

A támogatás mértéke a vizsgázó által ténylegesen megfizetett díj, de legfeljebb a díj megfizetése időpontjában érvényes kötelező legkisebb munkabér 25 százalékának megfelelő összeg. Jelenleg tehát 34 ezer 500 forintot lehet visszaigényelni. Egyesíthető részvizsgák esetén a támogatás maximum összegeként a második sikeres részvizsga díjának megfizetésekor érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 25 százalékát kell figyelembe venni. Ha az első részvizsga vizsganapja 2018. január 1-je előtti, vagy a két sikeres részvizsga-bizonyítvány kiállítása között több mint 1 év telt el, akkor a támogatás csak a második részvizsga díja után jár.

(csalad.hu)