Az anyaság nehéz pillanatai – 5 hasznos tanács

Idősebb hölgyek gyakran mondogatják a kismamáknak, hogy élvezzék ki anyaságuk minden percét, mert nagyon gyorsan elmúlik. Ami persze igaz (különösen az, hogy az idő rendkívül gyorsan múlik), ám azért az anyaságnak nem minden pillanata csak felhőtlen öröm és boldogság. Lássunk néhány érdekes, és remélhetőleg hasznos tanácsot azoknak, akik néha kételyekkel küzdenek.

1. Néha csak vánszorog az idő

Igen, a kismamaság tényleg hamar elmúlik, de erre is igaz, mint oly sok minden másra az életben: csak akkor érezzük, amikor már tényleg el is múlt. Mikor benne vagyunk nyakig és éppen kialvatlanságtól szenvedünk, az anyaság éppenséggel tűnhet nagyon lassan múló szenvedésnek is.

Mikor lesz már alvásidő? Lesz valaha olyan, hogy ez a gyermek átaludjon egy éjszakát? Egyszer végre abbahagyhatjuk már a várépítést? A kérdések mindenkiben felmerülnek, de ez még nem azt jelenti, hogy ne élveznénk mindazt az örömet, amit az anyaság adhat.

2. Mások is hasonlóképpen éreznek

Még ha néha úgy is érezzük, hogy egy dologgal csak nekünk gyűlik meg a bajunk, nem így van. Az orvosi rendelőben, a boltban, a parkban keressünk egy másik kismamát és kezdjünk el beszélgetni.

Elég gyorsan kiderülhet, hogy ő is hasonlóképp érez, meséljük el, mit csinálunk, vagy mit nem csinálunk a babával. Szinte biztos, hogy a megváltó „én is” hamarabb elhangzik majd a szájából, mint ki tudnánk mondani: „Tényleg? Azt hittem, ezzel csak én vagyok így.”

3. Ne akarjunk mindent egyszerre

Ha ugyanazon a héten kezdi el a gyermek az óvodai beszoktatást, a táncot és a sportot, az nem fog menni. Egy kismama készülhet maratonra, írhatja a diplomamunkáját, újrafestheti a hálószobát, beléphet egy könyvklubba. De ez egyszerre nem fog menni, az biztos.

4. Minden rendben lesz

Éjszakai alvás, bilire szoktatás, veszekedés a gyermekek között, felvételi: most őrülten aggasztó problémáknak tűnnek, de mindegyik valószínűleg megoldódik majd. Persze addig minden nagyon fárasztó és kemény lehet. De egy kis erőfeszítés és időbefektetés árán túl leszünk rajta!

5. Nem kell minden harcot megharcolni

Tévé / tablet / mobilbámulás, vagy a cukorfogyasztás korlátozása, rendetlen szobák, olvasni utáló gyermek, kedvenc szakadt póló – mindig van valami, amivel lehet(ne) harcolni. Mindenkinek más a fontos, írjunk egy listát azokról a dolgokról, amiért szerintünk nem éri meg veszekedni, és (ami legalább ilyen fontos) tartsuk is be!

A lényeg tehát, hogy élvezzük a kedves pillanatokat, de ne aggódjunk, hogy egyetlen pillantás alatt elmulasztunk valami fontosat a kismamalétből!

(csalad.hu)