2019-02-22 15:00:00 Rád hagyományozom

Nyári gyermekfelügyelet – a családban marad

A nyári gyermekfelügyelet sok családnak okoz gondot, de nagyon téved, aki azt hiszi, hogy ez csak Magyarországon van így. A táborok máshol is hatalmas összegbe kerülnek, így sok családban maradnak a közeli hozzátartozók, akik besegítenek egymásnak.

„Nagyon szerencsés vagyok, a nővérem vigyáz a gyermekeimre. Nincs ugyanis arra módom, hogy a fizetésemből álljam a gyermekfelügyeletet a nyári szünetben” – mondta Emma, az egygyermekes brit anyuka a BBC-nek.

A testvéri segítség Emma számára hatalmas dolog, hiszen ugyan fizet érte valamennyit (nem, nem tévedés, a saját testvérének fizet a gyermekfelügyeletért, de az az Egyesült Királyságban egyáltalán nem szokatlan), de jóval kevesebbet, mint amennyit mondjuk egy táborért kellene. Sok brit szülőnek egy-egy nyári szünet akár heti 133,34 fontba (48 ezer forintba) is kerülhet gyermekenként.

A Family and Childcare Trust munkatársai a települési önkormányzatokat kérdezték meg Angliában, Skóciában és Walesben a nyári gyermekfelügyelet költségeiről.

Kiderült, hogy Angliában az összeg 134,66 font hetente, Skóciában és Walesben valamivel olcsóbb: 124,44, illetve 124,85 font. Kelet-Anglia a legdrágább régió, ott akár 169,38 font is lehet a költség. Ez a legtöbb régiónál 35 százalékkal magasabb ár. A gyermekfelügyelet ára egyébként átlagosan 4 százalékkal nőtt a tavalyi év óta.

A tanulmány szerint a legtöbb dolgozó szülőnek nincs elég szabadsága. Az iskolai szünidő 13 hét az Egyesült Királyságban, ennyi szabadságot szinte senki nem engedhet meg magának.

„A szülőknek és gondviselőknek a szünidőre gyermekfelügyeletet találni elég nagy kihívás. Az ár jelentősen magasabb, mint az évközbeni napközi ára, és ez még a legóvatosabban kezelt családi költségvetést is felboríthatja” – fogalmaz a jelentés, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy ráadásul nem mindenhol elérhetőek ezek a szolgáltatások.

„Ahol a nyári gyermekfelügyelet elérhetetlen vagy túl drága, a szülőknek csak nagyon kevés lehetőségük marad. Sokan nem tudják családon belül, vagy barátokkal megoldani, ami akár az állásukat is veszélyeztetheti” – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Emma pontosan tudja, milyen szerencsés: „Ha másvalakinek kellene fizetnem, azt egyszerűen nem tudnám megoldani”. A családban eleve úgy terveik a nyári szabadságokat, hogy a gyermekfelügyeletet valaki mindig tudja biztosítani a vakáció alatt.

A Family and Childcare Trust vezetője szerint eljött az ideje, hogy létrehozzanak valamilyen gyermekfelügyeleti programot az iskoláskorú gyermekek számára.

„Túl sok családnak jelent a hosszú nyári szünet költséges és stresszel teli időszakot, amikor megpróbálják a pénzügyi helyzetük és a gyermekfelügyeletek elérhetetlensége miatti problémáikat orvosolni” – hangsúlyozta Ellen Broome, aki szerint ugyanis a jelenlegi intézkedések nem sokat segítenek.

„A gyermekfelügyeleti rendszer alapvető infrastrukturális háttere kellene, hogy legyen a munkavállalás támogatásának. Különösen az édesanyáknak lenne ez fontos, végre fel kellene ismerni, hogy nagy szükség lenne rá” – jelentette ki a kifejezetten a szülők számára készített oldal, a Mumsnet vezetője, Justine Roberts.

Mi a kormány válasza? Nadhim Zahawi gyermek- és családügyi miniszter szerint kormánya „minden eddiginél többet tesz azért, hogy támogassa a szülőket a gyermekellátásban. Rekordösszeget, 6 milliárd fontot fektetünk be a területbe 2020-ig, hogy a lehető legtöbb gyermek számára biztosítsuk a magasszínvonalú ellátást”.

A brit kormány például 1700 iskolában összesen 26 millió fontot költ a nagyobb gyermekeknek szánt reggeliző klubokra, 2 millió fontot pedig a hátrányos helyzetű gyermekek egészséges étkeztetésére a nyári szünetben.

(Család.hu)