2019-05-24 18:00:00 Máté Bence - Vértelen vadászat - Előadás

A gépezés még nem a világvége

Sok szülőt zavar, hogy a gyermeke sok időt tölt a gépek előtt, az ember próbál mindenféle szabályokat bevezetni, néha több, gyakrabban kevesebb sikerrel. Ilyenkor azért jól jön a bátorítás, márpedig a sztárszínésznő Katherine Heigl hozzáállása ebben alighanem segíteni fog.

A színésznő két gyermek, a 6 éves Adalaide és a 9 éves Naleigh édesanyja, akik nagyon szeretnek az iPadjeiken játszani, de ő mégsem érez emiatt bűntudatot, mondta a People magazinnak.

„Nincs ezzel semmi gond, biztosíthatok mindenkit, hogy ez nem a ma ismert civilizáció végét jelenti” - nevetett. Sőt, a lányokat még biztatná is, hogy kicsit több technológiát használjanak.

„A gyermekeim olvasnak, oktatójátékokat játszanak. Azt persze nem engedem nekik, hogy YouTube videókat nézegessenek óraszám, kijelöltem határokat” - tette hozzá Katherine Heigl.

Volt azonban egy olyan pillanat mostanában az életében, amikor kicsit bűntudata volt. Az egész családja, két lánya, férje és a tini unokahúga a nappaliban pihengetett és mikor körülnézett, azt látta, hogy mindenki kezében van valamilyen digitális eszköz.

„Aztán rájöttem, hogy nincs gáz, hiszen Naleigh és Madison Words With Friends-t játszanak egymás ellen, vagyis olyan, mintha Scrabble-öznének, csak nem az asztalon, Adalaide színezett az iPadjén, Josh (Kelley a férje – a szerk.) a híreket falta, én pedig könyvet olvastam” - mondta.

„Ugyanazt csináljuk, mint máskor, hogy szórakoztassuk magunkat, csak éppen másképpen csináljuk, mint 20 évvel ezelőtt” - tette hozzá Katherine Heigl.

Sokan próbálnak dűlőre jutni a különböző szülői fórumokon a gyermekek digitális eszközhasználatának szabályozásáról, de érdemes elgondolkodni azon, hogy a színésznőnek talán igaza lehet.

Abban mindenképpen, hogy egyáltalán nem mindegy, mit csinál a gyermek online. A színező app használata nem egyenlő bugyuta videók végtelen nézegetésével. A regényolvasás az elektronikus eszközön nem ekvivalens az Instagram folyamatos pörgetésével.

Matthew Johnson, a MediaSmart, egy nonprofit digitális és médiaírásbeliséggel foglalkozó szervezet oktatási igazgatója szerint ugyan a totyogósoknak még nincs szükségük gépezésre a fejlődésükhöz, de mire a gyermek az általánosba kerül, ez már nem ennyire egyértelmű kérdés.

A szülőknek annak is tudatában kell lenniük, hogy mire használja a gyermekük az elektronikus eszközöket, nem csak annak, hogy mennyit használják azokat.

„Ahelyett, hogy csak az órákat számolnánk, a képernyő kreatív használatát is figyelembe kellene vennünk, és másképpen számolnunk, mint amikor a gyermek passzívan használja a médiát” - fogalmazott.

Katherine Heigl úgy tűnik, megtalálta az arany középutat, nem engedi meg például a gyermekeknek, hogy a hálószobájukban vagy az étkezőasztalnál használják az eszközöket. „Töltsétek éjszaka ott, ahol én is látom” - ez az álláspontja a Mother oldal cikke szerint.

Ami még nagyon fontos, hogy a színésznő családja sok időt tölt együtt technológia használata nélkül is. Valóban nem tűnik nagy felelőtlenségnek ilyen esetben az, hogy néha ugyanezt a technológia használatával együtt csinálják.

(Család.hu)