2019-05-24 18:00:00 Máté Bence - Vértelen vadászat - Előadás

Okosotthonhoz okos felhasználót!

Míg pár éve még csak a tehetősek kiváltsága volt, ma már az átlag fogyasztók piacán is rengeteg okosotthon megoldást találhatunk. Ami remek hír a technológia rajongóinak, és még annál is jobb a rossz szándékú embereknek.

A makay.net végzett egy kutatást, melyben sérülékeny magyar hálózati eszközöket, egész pontosan okosotthon rendszereket kerestek. Nem kevesebb mint 160 olyan háztartás van hazánkban, melynek vezérlőrendszere nyitott kapukkal várja a hekkereket. Nem is beszélve a több ezer sérülékeny routerről.

Egyszerűsítsük le a dolgot. A makay.net kutatása rávilágít a legsúlyosabb hibákra, amikkel tárt ajtókat hagyunk a saját otthonunk vezérlőjéhez:

Elavult a vezérlőrendszer szoftvere - ha  a szoftver nincs frissítve, akkor a már ismert - és a frissítésekkel javított - hibákat kihasználva a hekkerek könnyen bejutnak a rendszerbe.

Hiányzó biztonsági funkciók - pl. a kétlépcsős azonosítás vagy IP cím tiltás, ha valaki faltörő kos jelleggel próbálna átjutni a hitelesítésen.

Automatikus frissítés hiánya - gondoljon csak bele, mikor is ütötte be utoljára azt a 192-vel kezdődő címet, ami a router admin felületéhez vezetett, majd frissített firmware verziót? Na ezért jó, ha be van kapcsolva az automatikus frissítés.

Nem a gyártó üzemelteti a távrendszert - magyarul nem egy biztonságos szerveren keresztül kommunikálunk az eszközzel, hanem közvetlen a saját hálózatunkról kerül ki a nyilvános admin felület.

A vezérlőszoftver titkosítatlan csatornán kommunikál - lefordítva annyit jelent, hogy az eszközök közti kommunikáció minden erőlködés nélkül olvasható, így akár olyan adatokat is kinyerhetnek, mint a reggeli lámpa kapcsolási rutin, vagy a délutáni klíma bekapcsolás időpontja. Nem tűnik vészesnek? Akkor most gondoljunk bele, hogy ez a két adat elég megsaccolni, hogy mettől meddig nem tartózkodik az otthonában.

Az okos otthonokhoz tehát felkészült felhasználókra is szükség van. Nem kell különösen megrémülni, a fenti sebezhetőségek jelentős részét egy kütyük iránt érdeklődő fiatal rokon is képes foltozni sitty-sutty, de pár perces ismerkedés után magunk is elnavigálhatunk a rendszer rendszerében.

(csalad.hu/makay.net)