2019-05-24 18:00:00 Máté Bence - Vértelen vadászat - Előadás

Gyermekek egyedül otthon a szünidőben

Míg gyermekként felhőtlenül örültünk a szünetnek, szülőként sokunknak okoz gondot, mihez is kezdjünk gyermekeinkkel az iskola nélküli hetekben. Ez persze nem csak Magyarországon van így, hanem az Egyesült Királyságban is, ahol elég komoly problémát okoz a magyarnál egyébként rövidebb nyári szünidő.

„Bármi megtörténhetett volna abban a házban” – mondja Miranda, ahogy visszaemlékszik saját gyermekkori tapasztalataira, amikor rendszeresen egyedül hagyták otthon a nővérével.

„A testvéremre még nagyobb hatással volt, mert néhány évvel idősebbként úgy érezte, az ő felelőssége, hogy rám is vigyázzon” – teszi hozzá a ma már kétgyermekes édesanya.

A brit NSPCC tavaly augusztusi adatai szerint a segélyvonalakat 849 egyedül otthon hagyott gyermek miatt hívták, harmaduk 5 éves, vagy fiatalabb volt. A probléma egész évben jelen van, de mindig a nyári szünetben a legégetőbb.

Az Egyesült Királyságban nincs jogilag meghatározva, hány éves kortól lehet egy gyermeket egyedül hagyni, de a szülőket megbüntethetik, ha veszélyeztetik, vagy sérülésnek teszik ki a gyermekeiket. A módosabb szülők mintegy 133,34 fontot költenek hetente a gyermekük felügyeletére.

Miranda első gyermekkori emlékei 6 éves korából származnak és egész életére kihatnak: „16 éves lehettem, mire megértettem, hogy ugyan nem voltunk fizikálisan veszélyeztetve, de nagyon úgy éreztem, hogy nem szeretnek.”

Az 1980-as években persze az elhanyagolás még más megítélés alá esett, ma már Miranda nem tudná ugyanezt megtenni a gyermekeivel.

Milyen segélyhívásokat kap a segélyszervezet?

Tavaly csak augusztusban 558 hívást vagy e-mailt kaptak gyermek miatt aggódó emberektől. Ebből 378 esetben (ez összesen 849 gyermeket érintett) a hatóságokhoz is fordultak.

„Észrevettem, hogy a szomszédom gyermekei hosszabb időre egyedül lettek hagyva. Alsótagozatos korúak, nem tűnnek elég érettnek ahhoz, hogy egyedül otthon maradjanak” - mondta az egyik telefonáló.

„Úgy láttam, nincsenek biztonságban. Hallottam, hogy verekednek, amikor egyedül vannak, és aggódtam” – mesélte egy másik.

„Olyan gyermekek miatt telefonálok, akiket dolgozó szüleik egyedül hagytak. Kora reggel óta egyedül vannak. És ez több hete így megy, amióta nyári szünet van. A napjuk legnagyobb részét egyedül töltik” – így egy harmadik, aki egy 6 és egy 10 év körüli gyermek miatt emelte fel a kagylót.

Mit tegyenek a szülők?

- Kisbabák, totyogósok és nagyon kicsi gyermekek soha ne maradjanak otthon egyedül

- 12 éven aluli gyerekek nem elég érettek ahhoz, hogy vészhelyzeteket megoldjanak, ezért hosszabb időre ne hagyjuk őket otthon.

- 16 év alatti gyermekeket ne hagyjunk otthon egész éjszakára

- Elhanyagolásért beperelhetők a szülők vagy a felügyelők, ha kiderül, hogy kockázatnak tettek ki gyermeket azzal, hogy egyedül otthon hagyták

- Ha egy gyermek nem érzi magát jól, ha egyedül hagyják, ne hagyjuk egyedül, akárhány éves

- Ha egy gyermeknek extra szükségletei vannak, akkor fontoljuk meg, otthon hagyjuk-e a nagyobb testvérével, vagy egyedül

- Ha nagytestvérrel hagyjuk otthon, azt is vegyük számításba, biztonságban lesznek-e mind a ketten, ha összevesznek.

„Nehéz lehet a szülők és gondviselők számára eldönteni, hogy mikor lehet egy gyermeket egyedül otthon hagyni, miközben azt is tudjuk, hogy a nyári szünet nagyon nehéz időszak, hiszen a szülőknek sokkal több időt kell iskola hiányában saját erőből megoldaniuk. De egyetlen gyermeket sem szabadna egyedül otthon hagyni, ha ezzel bármilyen veszélynek tehetjük ki” – hívta fel a figyelmet a BBC-ben Chris Cloke, az NSPCC vezetője.

(csalad.hu)