2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Jobban alszanak, ahol “egyenlőbbek”

Jobban alszanak az emberek azokban az európai társadalmakban, ahol a nemek közti egyenlőség magasabb szinten jár - derül ki egy 14 ezer ember kikérdezésével készült ausztrál kutatásból. A tengerentúli kutatók Európa nemzeteinek szokásait vizsgálták.

A nemek közti egyenlőség nyugodtabbá teszi az éjszakát is - legalábbis ezt állítja a Melbournei Egyetem szociológus kutatócsoportja, miután átvizsgálta 14.143 európai ember kikérdezésének eredményét. A válaszadók a kontinens 23 országából valók, és arról nyilatkoztak a kérdezőbiztosoknak, hogyan teltek az elmúlt héten az éjszakák odahaza. Az Egyesült Királyságtól Ukrajnáig a kontinens legtöbb országában kutatták a pihenés minőségét, és azt állítják, meg is találták az álmatlanság egyik okát. Ezt pedig nem másban, mint a nemek közti egyenlőség hiányában vagy problémáiban látják. A Conversation című tudományos lap hasábjain azt írják, a vizsgált országok többségében a nők pihenésével volt a több probléma. A kutatók nem saját maguk kérdezték ki a 14 ezer embert, hanem az ESS (European Social Survey) adatait használták fel, amit aztán összevetettek az ENSZ nemi egyenlőségi indexével. Ebből pedig az vált világossá, hogy azon államokban, ahol a nemi egyenlőség magasabb szinten jár, sokkal jobban alszanak mindkét nem képviselői azokhoz az országokhoz képest, ahol még csak a folyamat elején járnak. Az Egyesült Királyságban a férfiak 14 százaléka, a nők 20 százaléka számolt be arról, hogy rosszul alszik. A szigetország a 14. helyen szerepel az ENSZ listáján. Ukrajnában rosszabb a helyzet, a férfiak 16 százaléka panaszkodott, a nők közül pedig nagyjából négyből egy válaszadó (vagyis 22 százalék) mondta, hogy nem nyugodtak az éjszakái. Keleti szomszédunk az egyenlőségi lista 83. helyén szerepel. Az élen Norvégia áll, ott az urak mindössze három százaléka, a hölgyek kilenc százaléka vallott forgolódással telt pihenőidőről. (Magyarország a 43. helyen van a világszervezet listáján.)

Az adatok elemzését vezető Leah Ruppannear arra is magyarázatot adott, miből gondolják, hogy a nemi egyenlőség okozhatja a különbséget. Az ESS, és más korábbi kutatások is azt támasztják alá, hogy az álmatlanság két legfőbb oka a pénzügyi kérdések okozta idegesség és a gyermeknevelés. Vagyis azokban a társadalmakban, ahol a férfira hárul a család eltartása, mivel a nők keresete a háztartás bevételének csak apró részét adja, sokkal nagyobb valószínűséggel aggódnak éjszaka a betevő falat megszerzése miatt, mint azokban a társadalmakban, ahol a nők bére jelentős tételt jelent a havi büdzsében. A férfiközpontú társadalmakban a nőket pedig nem az anyagi kiszolgáltatottság tartja éberen, hanem a gyermek. Mivel a ház ura alszik, ők kelnek fel a síró, forgolódó kisgyermeket megnyugtatni, később pedig ők izgulják végig az éjszakát, amikor kamasz porontyuk házon kívül tölti a kései órákat. Ahol megosztják a gyermek körüli teendőket, ott a nők sokkal többet tudnak pihenni.

Egy korábbi amerikai felmérésből az is kiderült, hogy a kemény munka önmagában sem segíti az alvást. Azok a válaszadók ugyanis, akik az átlagnál sokkal többet dolgoztak, általában kevesebbet, és rosszabbul is aludtak. Egy másik kutatásból pedig az derült ki, hogy akik a munkahelyükön nem érzik jól magukat, vagy folyamatos a kudarcélményük, szintén álmatlanságban szenvednek, hasonlóan azokhoz, akik kevésbé képesek uralni a munkahelyi tevékenységüket, és nagyon nagy elvárásnak kell megfelelniük. Ezek a tényezők pedig nemtől függetlenül rontják az éjszakai pihenés minőségét - derül ki a Conversation című lapban megjelent írásból.

 

(csalad.hu)