2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

Családkutatás az internet segítségével

Honnan jöttünk? Hogy hívták a dédi legkisebb húgát? Mivel foglalkozott az ükapánk? A családfakutatás izgalmas hobbi, és bár profikat is meg lehet vele bízni, egyáltalán nem reménytelen ügy akkor sem, ha saját erőből látunk hozzá a kutatáshoz – írja a bien.hu.

Jó, ha van néhány kiinduló adat

Tavaly karácsonykor azzal leptem meg az anyukámat, hogy jó pár generációra visszamenőleg elkészítettem a családfánkat. Az öröm hatalmas volt, de a kutakodás közben én is nagyon jól éreztem magam, izgalmas volt újabb és újabb kis részleteket kideríteni a múltból, ráadásul van valami izgalmas abban, ahogy az ember holtpontra jut, majd talál egy keresztnevet, egy születési dátumot, bármiféle kis kapaszkodót, amin újra be tudja indítani a gépezetet.

Szerencsére vannak olyan weboldalak, amikkel akár otthon, néhány kattintással is sokat kideríthetsz, de persze valamiféle kiindulási adat nem árt. Ameddig csak tudod, írd össze a felmenőid nevét, születési (és esetleg halálozási) dátumát, a házasságkötés idejét. A testvérek nevének ismerete szintén jól jöhet, amikor meg kell próbálnod beazonosítani mondjuk az ük-szüleidet, főleg, ha gyakori a családnevük. Szintén segíthet, ha tudod, hogy mi volt a foglalkozásuk, hol születtek, de óriási segítséget jelent, ha tudod, melyik felekezethez tartoztak.

Arra készülj fel, hogy családfát összerakni nem egy délután műve: hagyj magadnak időt, jegyzetelj ki mindent, amit találsz, és ne akarj minél hamarabb végezni, hiszen itt tényleg az apró részletek, a megismerés maga az, ami az örömöt adja.

Online elérhető anyakönyvek

A genealogia.blog.hu szépen összegyűjtötte az online elérhető anyakönyveket, legyenek azok polgáriak, vagy valamilyen egyházhoz tartozóak. Nagyban segíti a kutatást, hogy nem csak a mai Magyarország, de számos határon túli, magyarok lakta terület anyakönyvei is megtalálhatóak itt. Én egyszerűen azt csináltam, hogy kikerestem a dédszüleim házasságkötésének bejegyzését – ők voltak az utolsók, akiket név szerint is ismertem, a legidősebb gyermekük születési dátumából pedig a dátumot is nagyjából be tudtam lőni – itt pedig szerepelt az ő szüleik neve is. Nem volt más dolgom, csak a nevük ismeretében kikeresni az ő házassági bejegyzésüket, és azon az ő szüleik nevét, és így tovább… Mindez persze nem megy gyorsan, de ha szívesen lapozgatsz régi anyakönyveket, akkor minden percét élvezni fogod a kutatásnak!

Nemzetközi keresés

Ha joggal feltételezed, hogy a család egy része külhonba szakadt, esetleg valamelyik másik országból érkeztek az őseid, használd valamelyik nemzetközi családfa-készítőt, például a MyHeritage.com-ot! Itt csak meg kell adnod az általad még ismert adatokat, és ha valaki, aki a rendszert használja, a saját ősei között ugyanazt a személyt szerepeltette, akkor a rendszer összeköt benneteket, vagyis a családfátok összekapcsolódik, és új, izgalmas adatokat tudhatsz meg.

DNS tesztek

Ha nem is annyira konkrét személyek érdekelnek, inkább arra lennél kíváncsi, vajon az Urál-hegységből, vagy Észak-Afrikából érkeztek-e a rokonaid, ma már lehetőség van DNS-teszt elvégzésére ezzel a céllal. Az AncestryDNA keresőkifejezésre számtalan céget találsz, amely ilyen szolgáltatást kínál, és nem csak megdöbbentően pontos adatokat nyújt a származásodról, de akár távoli unokatestvérekkel is összekapcsol mondjuk a világ másik végén. A szolgáltatás természetesen fizetős, de alap csomagok már pár tízezer forintért is elérhetőek, a rendelés után egy kis csomagot kapsz, amiben nyálmintát kell visszaküldened, majd néhány héten belül e-mailben juttatják el hozzád az eredményt.

(bien.hu)