2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

Rekordoforróságot hozott az idei nyár

A kaliforniai Halál-völgyben 42,28 Celsius-fok volt a napi átlaghőmérséklet júliusban. Európa-szerte is tombol a hőség, Portugáliában és Spanyolországban vörös riasztás lépett életbe. A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy ez a meleg már súlyosan károsíthatja az emberek egészségét – írja a hirado.hu.

Megdőlt a legforróbb hónap világrekordja a kaliforniai Halál-völgyben. Júliusban 42,28 fok volt a napi átlaghőmérséklet. A térségben négy egymást követő napon át csaknem 53 fokos csúcshőmérsékletet is mértek. A példátlan forróságban egy 57 éves túrázó meghalt, két kiszáradt francia turistát pedig helikopterrel kellett kimenteni. A meteorológiai szolgálat hangsúlyozta, hogy az adatokat még hitelesíteni kell, mielőtt tényleg bekerülhetnek a rekordok könyvébe.

Vörös riasztás lépett életbe a hőség miatt Portugáliában és Spanyolországban. Pénteken és szombaton a hőmérséklet elérheti a 47 fokot is. A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy ez a meleg már súlyosan károsíthatja az emberek egészségét. Az Afrikából érkező rendkívüli meleg miatt Spanyolország délnyugati és Portugália délkeleti részén hőmérsékleti rekordok születhetnek.

Az Észak-Afrikából érkező légtömeg jelentős központja az Ibériai-félszigeten keresztül halad át, így Portugáliában és Spanyolországban a 45 Celsius-fokos hőség várhatóan szombatig tarthat. Franciaországot is eléri a meleg áramlat, de ott már enyhülni fog a hőség.

A meteorológusok szerint az egész bolygón a normálisnál sokkal magasabb hőmérsékleteket mértek egész júliusban, és várhatóan ez várható az elkövetkező évtizedekben is.

Magyarországon valószínűleg nem dőlnek meg a melegrekordok, de a hőmérséklet a déli órákban 30 fok felett lesz a legtöbb helyen. A legveszélyeztetettebbek az idősek és a gyerekek. A szakemberek hangsúlyozzák, ilyenkor kiemelten fontos figyelni a folyadékbevitelre és a megfelelő ruházatra is.

A gyerekek, különösen a kisbabák szervezetét rendkívül megterheli a kánikula, hőháztartásuk ugyanis még nem fejlődött ki teljesen. A védőnők ezért azt tanácsolják, a szokásosnál jobban figyeljünk rájuk.

A kánikula marad a következő napokban is, de frissítő záporok, heves zivatarok sem kizártak, országszerte bárhol kialakulhatnak.

(hirado.hu)