2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

Veszélyes nyári napsugarak – a bőrünk nem felejt

Felelős szülőként tudomásul kell vennünk, hogy a nyári vakációnak is vannak ésszerű korlátai, még akkor is, ha kicsit több fagyit ehetünk, vagy éjszaka nézhetjük a hulló csillagokat és táncolhatunk az nyári esőben, akkor is vannak olyanok, amivel nem szabad játszani. A déli napsütés ezek közé tartozik, ami ellen még a magas faktorú naptej sem ad teljes védelmet, sőt…

 A kisgyermekeknek, de a felnőtteknek is TILOS lenne 11 és 15 óra között huzamosan a napon lenni, mert a bőrünk nem felejt. Az UV sugarak alattomosan károsítanak. Az egyetlen helyes opció a fizikai védelem, azaz árnyas terület, hűvös szoba, lenge hosszú ruha, de akár lehet egy jól megválasztott tudatos játszóház is.

A Felelosszulokiskolaja.hu Dr. Csomai Zita: Baba-elsősegély című könyve alapján foglalta össze a legfőbb nyári bőrproblémákat és azok kezelésének megfelelő módszerét.

Napártalmak, hősérülések kisgyermekkorban

A napsugarak nélkül nem lenne élet a Földön, azonban sajnos az utóbbi évek-évtizedek környezet-szennyezése miatt a napsugárzás sokkal erősebb, károsabb lett. Mindenki számára ismert tény, hogy a túlzásba vitt napozás bőrkárosodást, akár bőrrákot is okozhat. A globális felmelegedés miatt nyáron a hőmérséklet gyakran magasabb, mint 300C, néha még a 400C-ot is elérheti.

Az újszülöttek, a csecsemők és a kisgyermekek fokozottan érzékenyek a napsugárzásra és a hőhatásokra. Ennek az az oka, hogy a testtömegükhöz képest viszonylag nagyobb a testfelületük, így nagyobb felületen éri őket a nap és a hő. Másrészt a kisgyermekek anyagcseréjük során több hőt termelnek, mint a felnőttek, ezért a hőségben könnyebben „túlmelegszenek”. Ehhez hozzájárul még az is, hogy a gyermekek kevésbé képesek izzadni, ezért a feleslegesen termelődött hőt nehezebben tudják leadni. A kicsikre a vízveszteség is sokkal nagyobb veszélyt jelent, mert testüknek nagyobb százaléka víz.

A bababőr vékonyabb, sérülékenyebb, mint a felnőttek bőre, ezért a napon kellő védelem hiányában sokkal könnyebben, gyorsabban leégnek a kicsik.

A cikk folytatódik a Felelosszulokiskolaja.hu-n.

(csalad.hu)