2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Orrfolyás, viszketés, kötőhártyagyulladás: nő a pollenterhelés

Már tüneteket okoz a parlagfű – hívja fel a figyelmet az Országos Közegészségügyi Intézet, kiemelve, hogy az idei parlagfűszezonra jellemző a korai pollenszórás. A hatékony védekezés érdekében az allergiásoknak javasolt mihamarabb felkeresni orvosukat.

Az elmúlt hetekben megjelent a parlagfű pollenje a levegőben, de a csapadékos időjárásnak köszönhetően a pollenkoncentráció nem emelkedett jelentősen. Ugyanakkor egy-egy napon, lokálisan már többfelé – elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén – jelentkezett tüneteket okozó pollenterhelés.

Jelenleg az ország nagyobb részén alacsony-közepes parlagfű pollenterhelés jellemző. A következő napokban azonban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan emelkedik, az Alföld nagy részén és a Dunántúl déli területein már tartósan tüneteket okozó pollenterhelés lehet jellemző.

Magas parlagfűpollen-koncentráció esetén és megfelelő gyógykezelés hiányában az allergiásoknak olyan tüneteik lehetnek, mint tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás – emiatt esetleg alvászavarok –, garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, kötőhártyagyulladás, szemfáradékonyság, továbbá fáradtság és levertség érzés, nagyobb alvásigény.

Az OKI naponta térképes előrejelzést készít, amely ITT megtekinthető.

(MTI)