2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Kis odafigyelés, és eltűnik a szemszárazság

Az idősebbeket, a nőket, az éjszakázókat és a monitor előtt ülőket érinti leggyakrabban a szemszárazság problémája. Szemcsepp, műkönny és a környezet megváltoztatása lehet a megoldás – állítja a szakember.

Minden harmadik ember szenved a szem kiszáradásától, az idősebbeket és főként a nőket érinti leginkább a probléma – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tudományos igazgatóhelyettese. Németh János elmondta, hogy a szemfelszínt, a kötőhártyát és a szaruhártyát könnyréteg védi a kiszáradástól, ez a funkció azonban sérülhet. Miként az egyetem honlapján kifejtette, sok oka lehet a probléma kialakulásának.

Televízió, monitor, kontaktlencse

Előfordulhat, hogy kevés vagy nem megfelelő összetételű könny termelődik, de az is gyakori, hogy a könny gyorsabban párolog, mint ahogy pótlódik. Aki sok időt tölt számítógép vagy televízió előtt, az a kelleténél ritkábban pislog. Egyes szemcseppek tartós használatakor is számolni kell szemszárazsággal. A szakember megjegyezte: gyógyszerek, például antidepresszánsok, antiallergikumok mellékhatásaként is megjelenhet, vagy a huzat, az alacsony páratartalom is előidézheti a problémát.

Németh János felhívta a figyelmet arra, hogy fiatal korban főként a sok játék, később a hosszú ideig monitor előtt végzett munka szemhéjszéli gyulladás okozhat szemszárazságot. Mint mondta, normális esetben ezek a szemhéj szélén lévő mirigyek termelik azt az olajat, amely megakadályozza a könny túl gyorsan párolgását. Az idősebb nőknél, főként a menopauzát követően megváltozik a hormontermelés, ezért kevesebb a könnyük. Az okok közt szerepelhet még a kontaktlencse viselése, illetve általános autoimmun betegség is.

Nem visszafordíthatatlan betegség

A száraz szem betegségének tünete lehet a szúrás érzése, vagy a szemfáradtság, és a mindkét szemen jelentkező vörösödés. Súlyosabb esetben már a fény is zavarja a szemet. A betegség többnyire nem jár visszafordíthatatlan károsodással, legfeljebb az esetek öt százalékában alakulnak ki olyan súlyos elváltozások, amelyek a szaruhártya épségét és a látást veszélyeztetik. Hozzátette: ha a beteg változtat a környezetén, akkor teljesen megoldódhat a probléma. Ennek ellenére is érdemes szakorvoshoz fordulni, mert ott kiderülhet, hogy mi okozza a szemszárazságot, és célzottan lehet szemcseppet ajánlani.

A műkönnyek hatóanyagai különbözőek, döntő többségük a könny folyadékbázisát pótolja, de sok olyan is van, amely azt segíti elő, hogy hosszabb ideig a szem felszínén maradjon a könny. Mint mondta, óvatosan kell használni azokat a szemcseppeket, amelyek az erek összehúzásával szüntetik meg a szem vörösségét. Ezekhez ugyanis hozzá lehet szokni, és ha rendszeres használat után már nem alkalmazza a beteg, akkor kivörösödik a szeme. Mivel a szervezet csak nappal termel könnyet, ezért éjszakai munka vagy szórakozás esetén szemszárazság jelentkezik, és kivörösödik a szem. Ám ha valaki rendszeresen ébren tölti az éjszakát, akkor a szervezete a könnytermelés megindulásával alkalmazkodik ehhez.

Jót tesz egy kis pihenő

Megoldás lehet a képernyő tükrözésgátló felülettel bevonása. Az egyetemi tanár szerint eszköztől függetlenül jobbak a matt felületek, és tanácsos úgy elhelyezni a monitort, hogy ne verje vissza a fényt. Azt javasolja, hogy lehetőség szerint ne nézzük mereven a képernyőt, szakítsuk meg a munkát húsz percenként, és legalább húsz másodpercre nézzünk minimum húsz méter távolságra. Ezzel gyermekkorban késleltethető a rövidlátás kialakulása, mert a kis pihenő alatt nemcsak sűrűbb lesz a pislogás, hanem a szemlencsét mozgató izmokból kioldódik a görcs, és távolabbra állítja be a szem fókuszát.

(csalad.hu)