2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

A hepatitisz leküzdhető – ma van a betegség világnapja

Magyarország tavaly csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezéséhez, amelynek célja a krónikus vírushepatitisz terjedésének oly mértékű visszaszorítása, hogy az legkésőbb 2030-ra már ne jelentsen népegészségügyi problémát.

Erre hívja fel a figyelmet a Hepatitisz Világnap is, amelyet minden év július 28-án tartanak meg, és amelyhez 2008 óta már több mint 160 ország csatlakozott.

Azzal, hogy Magyarország tavaly kapcsolódott világszervezet kezdeményezéséhez, vállalta azt is, hogy aktívan részt vesz a munkában. Annak érdekében, hogy a megjelölt dátum után ezek a fertőzések már ne jelentsenek népegészségügyi problémát, haladéktalanul meg kell kezdeni a fertőzöttek felderítését és kezelésüket.

Ma már a hepatitisz C fertőzés gyógyítható, a krónikus hepatitisz B pedig tartósan jól kezelhető. A fertőzöttek felderítésének első lépése az egészségügyi dolgozók kötelező hepatitis C szűrése, amire a költségvetés már biztosította a megfelelő pénzügyi kereteket, a megvalósítását pedig az ÁNTSZ az Országos Tisztifőorvosi Hivatal révén koordinálja.

A hepatitisz C fertőzés teljes megszüntetése érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetésével szakértői bizottság jön létre, amelynek feladata a Hepatitisz C Vírus Nemzeti Akciós Terv kidolgozása, illetve a „micro-eliminációs” csoportok meghatározása a speciális magyar viszonyok között.

A krónikus vírushepatitisz fertőzések Magyarországon a lakosság csaknem egy százalékát érintik.

Mivel a fertőzések olykor évtizedekig, akár 20-50 évig is lappanghatnak úgy, hogy közben nem okoznak jellegzetes panaszokat, a fertőzöttek nagy része nem is tud a betegségéről és a fertőzőképességéről.

(csalad.hu)