2019-07-12 00:00:00 Göcseji Dombérozó negyedik alkalommal

Hétvégi elfoglaltság nyaraláshoz és ahelyett - programajánló

Várjáték, játszótéri programok, balatoni hajós játszóház, sárkányfeszivál Süsüvel, koncertek és sportprogramok tucatjai várják a következő napokban az aktív pihenésre vágyó családokat. A központ most Budapestről - érthető módon - a Balatonra és a Velencei tóra tevődött át.

A hétvégén még látogatható a Művészetek Völgye, ahol délelőttől kora estig folyamatosan kínálnak programokat a gyermekeknek (is). A piciknek szóló eseményekre kedvezményes jegyet válthatnak a szülők is. Vasárnap délután egy órától Vigántpetenden a Cirque du Tókertben Geret meséi: Mátyás király igazmondó juhásza látható, három és öt óra között Kapolcson a Hagyományok Háza Folk Udvarban Csámborgó mesék címen interaktív játék és muzsika, illetve a Tordasi Pillikék tánccsoport előadása lesz. Szombaton fél öttől Taliándörögdön az Etno Ligetben drámajátékra várják a gyermekeket és a felnőtteket, Kapolcson két órától a Filmarchívum gyermekprogramjában klasszikus magyar animációs filmeket vetítenek. A több tucat program között számtalan bábjáték, ökoprogram, kézműves alkotóház, zenés előadás várja a látogatókat a Káli-medence falvaiban.

A margitszigeti Interaktív Meseszínpadon (a Szabadtéri Színpad bejáratával szembeni területen) most szombaton fél tizenegytől Fabók Mancsi Bábszínháza A halhatatlanság országa című ingyenes bábjátékot adja elő. A háromnegyed órás mese főhőse, a királyfi az egyik legnagyobb talány, a halhatatlanság nyomába ered, s ezen a kalandos útján kísérhetik el a gyermekek. A darabot 5-12 év közötti fiataloknak ajánlják.

Több fővárosi játszótér is különleges programokkal várja még a következő hetekben a fiatalokat. Újpesten, a Szent István téren egészen augusztus 12-éig minden nap óriáshomokozós, sakktáblás, pingpongasztalos, csocsós, vizes mókás játszótér segít a fiatalok lefoglalásában, több ingyenes programmal. Most pénteken délelőtt például aerobikedzésen és közös gyurmázáson lehet részt venni. A csepeli Hollandi úti játszóteret a nyár elején bővítették ki, a Duna-parti park legkedveltebb játéka a homokban “úszó” kalózhajó, nagyon kedvelt persze a polipos homokozó, és a mászókarendszer is. Ferencvárosban a József Attila-lakótelepen a Játszó-szerda programsorozat keretében szerdán a Nagyjátszótéren (Napfény és Csengettyű utca sarka) kézműves foglakozás lesz, augusztus 8-án pedig zárásként a Hahota Gyermekszínház adja elő A Csizmás kandúrt.

Szombaton röviddel hat óra után indul útnak Siófokról, a kikötőből a Minimax Gyerekhajó, a fedélzetén az Apacuka zenekarral és sok ifjonccal. Sok más mellett arcfestéssel, társasjátékkal, bébisarokkal, zsírkrétázással és számtalan más programmal, nem mellesleg egy kellemes esti hajókázással várják a gyermekeket és kísérőiket.

Harcias középkori hangulatban telik a hétvége a Diósgyőri várban, ahol a Középkori forgatag keretében hagyományőrző múltidéző lovagi bemutatók lesznek. Szombaton délben kerül sor Mónus József világrekorder harci-, cél- és távlövő íjász bástyalövésére. Este kilenc órától a király és vendégei látványos fáklyás felvonulást tartanak. Éjjel 11 órakor pedig díszsortüzet lőnek a vár tornyából. A tábori életet bemutatandó a várárokban középkori mesterek (bőrös, ötvös, könyvkötő, késkészítő) tevékenykednek, a Vár utcában, a Vásártéren vásári mutatványosok szórakoztatják az egybegyűlteket, miközben a kis sátrakban kézművesek portékákat árulnak. Magyarország egyik legnagyobb történelmi játékán több mint kétszáz hagyományőrző idézi meg a múltat, fellépnek táncosok, komédiások, tűznyelők, udvari zenekarok, zászlóforgatók és dobosok is. Felidézik a várostrom pillanatait is.

Szombaton indul és jövő vasárnapig tart a VIII. Balatonszárszói Sárkányfesztivál. A hétvége első napján a tóparti Zenepavilonban fél tíztől a Fabula együttes muzsikál, tizenegy órától a Csukás Színházban Süsü, a sárkány kalandjai kerülnek színpadra. Szintén tizenegytől egészen este hatig a központi strandon a sárkányhajózásé a főszerep. Vasárnap ugyanitt, a Balaton partján egész napos programot rendeznek a mozgást, az egészséges ételeket és életmódot népszerűsítve.

Szombaton este hattól Badacsonytomajon a friss Teraszon a Rutkai Bori Banda az Űrdöngölők koncertjét adja elő, Balatonkenesén a Center Line Parti Színházban az Iszkiri zenekar lép fel, Velencén az Esztrád Vízi Színházban a Boribon cicája bábelőadás látható. Ugyanitt, vasárnap este hattól az Alma együttes koncertje ígér interaktív zenés-táncos mulatságot kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az egy órás koncerten a saját dalokon kívül megszólalnak klasszikus és kortárs költők megzenésített versei is.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum miskolci Kohászati Gyűjteményében minden hónap utolsó szombatján, így most is a Családok éve programsorozatának részeként előzetes regisztráció alapján tíz órától családi hétvégét tartanak ingyenes tárlatvezetéssel, múzeumpedagógiai foglalkozással. A helyszín a múzeumépület terasza, rossz idő esetén a múzeumpedagógiai terem.

(Család.hu, Fotó: Mohai Balázs/MTI)