2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Palotajátékok, cirkuszok éjszakája, népzene - programajánló

Még az időjárás sem tudja ezt a nyár közepi hétvégét unalmassá tenni, hiszen országszerte számtalan fesztivál és program várja a családokat. A tudományos előadásoktól a történelem neves pillanatait is felidőző palotajátékokon át egészen a barlanglátogatásig igen széles a hétvégi kínálat.

A hétvége első napján az éjszaka ismét a cirkuszoké. Az immár hatodik alkalommal megrendezett esemény a hagyományoknak megfelelően a balatonlellei elefántfürdetéssel kezdődik: délután egy órakor öt afrikai elefánt indul el a 7-es főúton a strandra, majd megérkezve a tóhoz a hatalmas állatok nagy élvezettel meg is mártózzanak a Balaton vízében. Az éjfélig tartó programokon az érdeklődök bepillanthatnak a kulisszák mögé, beszélgethetnek az előadókkal és közelről megnézhetik a legtöbb cirkuszi állatot a négy vidéki, illetve a fővárosi helyszínen, vagyis a Magyar Nemzeti Cirkuszban, a Richter Flórián Cirkuszban, az Exit Cirkuszban, az Eötvös Cirkuszban és a Fővárosi Nagycirkuszban. Ez utóbbi, budapesti helyszínen a Baross Imre Artistaképző végzős hallgatói és egykori növendékei különleges számokat adnak elő, illetve az éppen műsoron levő Atlantic Flight – Nagy Cirkuszi Utazás című program artistái kibővített attrakciókkal lépnek a porondra.

Visegrádon ez a hétvége a nemzetközi palotajátékoké. Lesznek - sok más mellett - lovagi összecsapások, a XIV. század második felében Itáliában harcoló magyar zsoldoskatonák mindennapjaiba bepillantást engedő életmód tábor, dobos bemutatók, lovagi tornák, középkori labdajátékok és bábelőadások.

A Margitszigeten a Szent Margit kolostor-romoknál vasárnap 10.30-tól az Aranygyapjú társulat előadásában a Mátyás király meg az igazmondó juhász című bábjáték kerül színpadra. A történetet Illyés Gyula azonos című népmese feldolgozása, illetve középkori zenék ihlették, éppen ezért francia, olasz reneszánsz darabok és középkori magyar dallamok szólalnak meg a bábjáték alatt.

Bár a következő napokra ismét nyarat ígérnek a meteorológusok, mégsem kell kétségbe esni egy-egy esőnaptól már a Balatonon pihenve sem. Egyre több állandó, és valóban értékes program várja a látogatókat a tó körül. A régi klasszikusok közül kiemelendő a csónakázós Tapolcai-tavasbarlang, ahova már elővételben és az interneten is lehet és érdemes jegyet venni. Pláne azért, mert ha rosszra fordul az idő, jelentős számú nyaraló indul az ismert helyek felé. Balatonfüreden a Lóczy-barlang ígér tartalmas (nagyjából fél órás) időtöltést a Tamás-hegy oldalában. Bármekkora is legyen a kánikula odakint, mindkét barlangba érdemes pulcsival érkezni, a hőmérséklet Füreden odabent télen-nyáron 12, Tapolcán nagyjából 20 Celsius-fok.

Balatonfüreden járva esőmentesen látogatható még például a Bodorka - Balatoni Vízivilág Látogatóközpont. Keszthelyen a Festetics-kastély kihagyhatatlan látnivaló, kicsit északabbra Sümegen a vár még kicsit felhős, nedves időben is jó családi program. Rossz időben is nagy élményt jelenthetnek a balatoni hajók, a múlt héten indult hajózási főidényben összesen 18 kikötőből indulnak sétahajó járatok, 11 kikötőből a naplemente járatokon pezsgőt és üdítőt is kapnak az utazók. És ha az északiról eljutottunk a déli partra, Siófokon érdemes ellátogatni a Víztoronyba, illetve az annak tetején lévő kilátóba, ahonnan remek panoráma nyílik a Balatonra.

Hosszú évtizedek után a tó és környéke vendéglátása eljutott odáig, hogy a legnagyobb gasztronómiai élményt már nem az éppen jól elkészített lángos-hekk párosítás képes nyújtani papírtálcás (mindig letapadt, porcukros) palacsintával, hiszen már minőségi, akár kisebb utazást is megérő éttermek és cukrászdák működnek a Balaton körül! Helyi alapanyagok, idényzöldségek, kézműves fagylaltok, ízletes sütemények - amit sokáig csak a főváros gourmand vendéglátói kínáltak, már a tónál is elérhető. Megtalálni sem olyan nehéz ezeket a “hagyományos ízeket” kínáló helyek tömegei között: a barátok elbeszélése mellett az étteremkalauzok honlapjai is jó irányt tudnak mutatni.

A Balatontól kicsit északabbra, egészen vasárnapig különleges nyári programmal is várja a látogatókat Bakonybélen a Pannon Csillagda. A 400 négyzetméteres alapterületű csillagászati és űrkutatási kiállítás mellett háromdimenziós vetítések is vannak, 15-éig minden nap fél kettőtől a vörös bolygó titkait ismerhetik meg a látogatók a “Marslakó leszek” című interaktív kiállításon. Ezen szólnak a marsi élet esélyeiről, annak roveres kutatásáról és a későbbi missziók céljairól. A moziteremben a központ legújabb filmjét, a “Mars – útikalauz stopposoknak” című produkciót mutatják be.

Keszthelyen a hét hátralévő része a népzenéről szól. A X. Keszthelyi Folkfeszt Nemzetiségi Néptáncfesztiválon pénteken este hét órától táncbemutatók, koncertek, kirakodóvásár és játszóházak várják az érdeklődőket. Fellép többek között a Nagyváthy Néptáncegyüttes, a Cimbaliband Danics Dórával, a Re-Folk Zenekar, a Zorica Tánccsoport és a Pyrgos Görög Zenekar és Néptáncegyüttes.

A Kultkikötőben szombaton Balatonfenyvesen 11 órától a Színes Falu Csoport A Nap és a Hold meséit adja elő. Az afrikai történetek alapján készült bábelőadásból kiderül, hogyan segített három állat, a gepárd, a krokodil és a bozótpatkány a Holdnak, hogy elfoglalhassa az őt megillető helyet az égbolton. Badacsonyban este hat órakor a Veronaki trió Kuruttyoló békakirály című előadásán az afrikai gyermekdalok feldolgozásán át az indiai, lappföldi, litván, pakisztáni, magyar népdalokig számtalan zenei csemege csendül fel a zenés mesejátékban. Vasárnap Balatonbogláron 11-től Fabók Mancsi Bábszínháza A háromágú tölgyfa tündérével szórakoztatja a nézőket.

Ezen a szombaton Cegléden, vasárnap Kecskeméten mozgatja meg az embereket a B-Life Strand Egészség- és Sportfesztivál. A 20 állomásos programon különféle mozgásformákat ismerhetnek meg a fürdőzők, az egészséges életmódhoz bioélelmiszereket kóstolhatnak meg, és életmód tanácsokat is kaphatnak. A gyermekeket a sportprogramokon túl kreatív feladatokkal szórakoztatják a szervezők.

(Család.hu)