2019-02-21 19:00:00 Jin Wook Seo zongoraestje

Szerződést bontott az EMMI a marihuána legalizálásáról értekező kiadvánnyal

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elutasítja a drogok liberalizálásának tervét, ezért szerződést bontott az a DUE Médiahálózattal, amiért az legfrissebb kiadványában – a kormány drogellenes stratégiája ellenére – a marihuána legalizálásáról írt. A minisztérium közölte: nem enged semmilyen liberalizáló törekvésnek.

A jövőben nem a szociális, hanem az egészségügyi ellátórendszerben kezelik a drogprevencióval kapcsolatos kérdéseket és kiadványokat – mondta a Magyar Idők megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma annak kapcsán, hogy a DUE Tallózó című kiadvány egyik rovatában – amelyet a minisztérium szponzorált – a marihuána legalizálásáról értekeztek.

A minisztérium hangsúlyozta: a kormány továbbra is következetesen lép fel a kábítószer-használat és -kereskedelem ellen, és nem enged semmilyen liberalizáló törekvésnek.

Nemrégiben jelent meg a DUE (korábbi nevén a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete) Tallózó legfrissebb száma, amelyben a fiatalokat érintő témák mellett a marihuána legalizálása is helyet kapott. Nem is akárhogy: a cikkben Sárosi Péter, a drogok liberalizálását népszerűsítő Kendermag Egyesület egykori tagja, a Társaság a Szabadságjogokért drogpolitikai programjának korábbi vezetője fejti ki álláspontját, miszerint a droglegalizálást az iskolákban kell elkezdeni. Írásában arról is szó esik, hogy „Magyarország még nem érett meg a legalizálásra, előbb fel kell rá készíteni a polgárokat, ami sokkal hosszabb folyamat, mint a rendszer kitalálása”.

A kiadvány mintegy ötszáz iskolába jut el ingyenesen, s azt több százezer diák lapozgatja. A minisztérium a DUE Tallózó megjelenését másfél millió forint pályázati forrással támogatta, a kábítószer-megelőzési pályázat részeként. A pályázó ennek fejében vállalta, hogy a prevencióra, az egészségfejlesztésre és arra fókuszál, hogy a kábítószer nem lehet alternatíva. Ennek ellenére a pénzt nem a cél és az ígéreteik szerint használták fel.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság intézkedett a támogatási szerződés felbontásáról és az abban rögzített összeg visszafizettetéséről – közölte a tárca, kiemelve, hogy a pályázathoz benyújtott szakmai programban és ütemtervben sem szerepelt a cikkben megszólaltatott Sárosi Péter szakértő.

A kormány célja, hogy megvédje a fiatalokat az egyik legnagyobb veszélytől, a kábítószer-függőségtől; a Nemzeti drogmegelőzési stratégia mellett a tárca is elkötelezett, több ezer intézményben és projektben segíti ennek megvalósulását.

Hatmilliárd forintot fordítottunk a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, -addiktológiai és -mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális fejlesztésére, hárommilliárd forint jutott a megelőzési programokra, valamint több mint kétmilliárd forintot költöttünk az óvodai és iskolai szociális segítőtevékenység fejlesztésére – részletezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

(Magyar Idők)