2019-03-24 10:00:00 Hagyományos tojásfestés és meseszövés Máriakéménden

Meglepő, mikor van a legtöbb szülés

A születések háromnegyede nem a 9 és 5 közötti, hivatali órákban történik - állapította meg egy új kutatás az Egyesült Királyságban. A University of London kutatói azt mérték, hogy mindössze az újszülöttek negyede (28,5 százaléka) jön világra munkaidőben, 71,5 százalék viszont azon kívüli időpontban születik meg: hétvégén, munkaszüneti napokon vagy délután 5 és reggel 9 között a munkanapokon.

A kutatók több mint 5 millió, 2005 és 2014 között született gyermek adatait vizsgálták meg. Kiderült, hogy a legtöbb spontán szülés hajnali 1 és reggel 7 óra között történik, a 4 óra a csúcsidő.

Vizsgálták a mesterségesen megindított szüléseket is, az összes születés egyötöde ilyen. Ezek többnyire éjfél körül történtek, kedd és szombat között, illetve olyan napokon, amelyek éppen megelőznek valamilyen munkaszüneti napot.

A tervezett császárok (ezek adják a szülések 9,2 százalékát az Egyesült Királyságban) legtöbbször hétköznap délelőtt 9 és dél között zajlanak le. Nem meglepő módon karácsonykor nem nagyon ütemeznek be császárt, de egyébként akkor a spontán születések száma is alacsony.

„Az nem meglepő, hogy a tervezett császárok általában nem ünnepnapokra vannak kiírva, az viszont nem egyértelmű, miért ritkábbak a spontán szülések is karácsonykor, mint az év más napjain. Ezt magyarázhatják a megelőző napokon végrehajtott szelektív szülészeti beavatkozások, ám a pontos válaszokhoz további kutatásra van szükség” – mondta Dr. Peter Martin, a tanulmány vezető szerzője.

A szakember nem tartotta kizártnak, hogy a sok éjszakai szülés evolúciós hagyatékunk eredménye: „Őseink napközben aktív, és ezért szétszóródott csoportokban éltek, éjszakára viszont együtt tért nyugovóra a csapat. Így az éjszakai szülés és születés némi védelmet nyújtott a babának és a mamának is”.

Napjainkban ez már nem védelmet jelent, hanem kisebb forgalmat a kórházhoz vezető úton, ami viszont a modern életben fontos szempont lehet!

(Család.hu)