2019-02-21 00:00:00 Minifesztivál a Fonó Budai Zeneházban

A napfény javítja a memóriát

Pozitív hatással van az emlékezőképességre a napfény - állapították meg kínai kutatók. A távol-keleti országban a magukra adó hölgyek igyekeznek a nyarat barnulás nélkül átvészelni, arrafelé ugyanis az a szép, ha valakit “sosem” ért még napfény.

Aki feledékeny, gyógyszer szedése helyett tartózkodjon a korábbiaknál több időt a szabadban, és problémája talán végleg megoldódhat - írja az angol nyelvű China Daily című lap.

A Kínai Műszaki Egyetem (USTC) kutatói azt vizsgálták, milyen hatással van a napfény az emberi agy működésére, azon belül is a memóriára, illetve a tanulásra. A kutatás tárgya nem véletlen, hiszen az már általánosan elfogadott tény, hogy a napfény javítja az emberek hangulatát, sőt, azt is közismert, hogy a depresszió kialakulásában közrejátszik a sötétség, de legalábbis a szabad levegőn és világosban töltött idő segíthet ezen betegség legyőzésében, vagy kialakulási valószínűségének csökkentésében. Vagyis már eddig is egyértelmű volt, hogy az agyi működésre hatással van a Nap, illetve annak fénye.

A kínai kutatók nem pusztán memóriatesztek kitöltésével jutottak új keletű megállapításukhoz, hanem azt állítják, részben megismerték annak kémiai-biológiai mechanizmusát is. A lapnak nyilatkozó Xiong Wei vezető kutató arra emlékeztetett, a napfény, pontosabban az UV sugárzás segíti a D-vitamin előállítását, illetve vannak bőrbetegségek, amelyekre gyógyszerként hat. Most már az is egyértelmű, hogy az idegrendszerre is pozitív hatást gyakorol.

A vizsgálatból az derült ki, hogy a napfény növeli az állatok vérében egy kémiai anyag szintjét, ami az idegsejtekbe jutva glutaminsavvá alakul át. Ez az aminosav képes megkötni az agyi működést gátló ammóniát. Nem mellesleg pedig egy fontos neurotranszmitter, jelentős szerepet játszik a tanulás folyamatában és a memória kialakulásában. Xiong Wei ugyanakkor hangsúlyozza, bármennyire is egyértelműnek tűnik a memória és tanulás hatásfokának javulása némi napfény hatására, a pontos mechanizmus megértéséhez még átfogó vizsgálatokra van szükség.

A kínai embereknek különös kapcsolatuk van a Nappal és a barnulással. Arrafelé ugyanis sok száz éve “nem divat” lebarnulni. Sőt, a fakó bőrt tekintik szépnek - mindez a múlt maradványa, hiszen annak idején a gazdag földesúr bőre volt fakó, míg a nép igencsak barna volt, hiszen naphosszat a földeken dolgozott.

A távol-keleti országban a naptejekhez hasonlóan népszerű termékek a fehérítő krémek, amelyekkel világosan tartható még nyáron is a bőr. Ennél egyszerűbb megoldás a megelőzés: a turistacsoportokban idehaza is látni hölgyeket, akik a legszárazabb napokon is esernyőt emelnek a fejük fölé, folyamatosan árnyékot tartva maguknak, hogy még városnézés közben se barnuljon a bőrük egy csöppet sem.

(Család.hu)