2019-02-17 08:00:00 Improvizációs és bárest a Cziffra fesztiválon

Nyári egyetem a V4-es magyar elnökség végén

Több mint 15 ország közel 35 diákja és kutatója részvételével hatodik alkalommal rendezik meg az Antall József Nyári Egyetemet Budapesten. A visegrádi országok Európai Unión belüli és azon kívüli lehetőségeit, az összefogás gazdasági teljesítményben is mérhető lehetőségeit vizsgáló programsorozat eddigi története során közel 250 hallgatót fogadott Magyarországon - közölték a szervezők.

Hatodik alkalommal ad otthont Budapest az Antall József Nyári Egyetemnek. A visegrádi országok (Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia) versenyképességét középpontba állító rendezvény fő témája idén – a június 30-án zárult soros magyar elnökséghez kapcsolódóan – a V4-országok Unión belüli szerepe, kül- és biztonságpolitikai, illetve az EU-n kívüli nemzetközi gazdasági lehetőségei. A kéthetes nemzetközi eseményre idén 15 ország 35 mester- vagy PhD-képzésben tanuló diákja, illetve kutatója érkezik Budapestre. A résztvevők többsége a V4-es országokat, a Nyugat-Balkánt (Montenegró, Szerbia, Macedónia, Albánia, Moldova), valamint a Keleti Partnerség országait (Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Ukrajna és Fehéroroszország), illetve Olaszországot, Romániát, Kínát, az Egyesült Államokat, a Baltikumot és Törökországot képviseli.

„A V4 mint viszonylag fiatal együttműködés sikerét – miközben tagjai egyben versenytársak is – az országok földrajzi helyzete, az egymás iránti kölcsönös tisztelet, illetve a közép-európai identitás alapozza meg” – mondta a nyári egyetem megnyitóján Schmitt Pál Péter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. „Magyarország és a V4 az EU hajtómotorja, amely válaszokat kíván adni a közös európai kihívásokra” – tette hozzá.

„Az Antall József Nyári Egyetem célja, hogy támogassa a fiatal tehetségeket, és lehetőséget biztosítson számukra a további fejlődésre” – hangsúlyozta Antall-Horváth Veronika, az AJTK igazgatóhelyettese. „Szeretnénk világos képet adni a V4-együttműködésről, tisztázni a térséggel kapcsolatban esetleg felmerülő kétségeket. A résztvevő diákok sokszínűsége mutatja, hogy a régió iránti érdeklődés messze túlnyúlik Magyarország határain” – tette hozzá.

„Antall József felismerte a térség vezető szerepét, hogy az országokat meghatározó és speciális kapcsolat köti Németországhoz, amely pedig – a térség földrajzi közelségének és a kulturális hasonlóságoknak köszönhetően – kiemelt partnernek számít a V4-ek számára” – emelte ki Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletvezetője.

Az évente megrendezett Antall József Nyári Egyetem a Visegrádi Együttműködés politikai, társadalmi, gazdasági, energetikai, kül- és biztonságpolitikai, innovációs és a fenntarthatósági, történelmi, illetve kulturális vetületét mutatja be az érdeklődő szakembereknek. A rendezvény célja, hogy erősítse a fiatalokban az Antall József által megálmodott V4-es összefogás fontosságát. A nyári egyetem fontos célja az interkulturális párbeszéd kialakítása, ezért a szakmai előadások mellett kirándulások és kulturális események is szerepelnek a programban. A rendezvény a fiatal értelmiségiek személyes kapcsolatainak bővítésén túl a térség egyetemei közötti kapcsolatok szorosabbá tételére is lehetőséget teremt.

(Család.hu)