2019-02-17 08:00:00 Improvizációs és bárest a Cziffra fesztiválon

Nők, akik anyaként diplomáztak

Az anyaság kihívás, a diploma kihívás. A kettőt egyszerre csinálni pedig elképesztő haditett. Az alábbiakban összeszedtünk néhány igazán ösztönző külföldi példát, ráadásul nem is akármilyeneket!

Brianna Williams, Harvard, jogtudomány

Brianna éppen a záróvizsga időpontjában szült. Minden oka meg lett volna, hogy elhalassza a vizsgát, ám nem sokkal azelőtt, hogy világra hozta kislányát (már összehúzódásai voltak) levizsgázott.

„Úgy éreztem, folytatnom kell. Nem engedtem, hogy a fájdalom, a stressz vagy az elhatalmasodó érzelmek akadályozzanak a végső célomban” – mondta.

Az igazi teszt az volt, hogy miként tudja összeegyeztetni az egyedülálló anyaságot az alapdiploma után a Harvard Law School-on töltött, igencsak megerőltető évvel. De így is sikerült megszereznie a hőn áhított jogi diplomát.

„Azt akarom, hogy a többi édesanya is megtudja, lehetséges az álomélet, az álommunka és az anyaság összeegyeztetése. Ezek nem zárják ki egymást” – mondta Brianna Williams.

Ronlonda Robinson, Divattervezés BA

Ronlonda első gyermekét még középiskolásként hozta világra, a másodikat a főiskolán. Nem volt egyszerű, de sok motivációt adott a tanulás folytatásához.

„Kezdj el az álmaidért dolgozni és ne félj elbukni! Nem kell, hogy a szenvedéseid határozzanak meg, de használhatod őket arra, hogy erőt és motivációt meríts a változtatáshoz. A kemény munka meghozza gyümölcsét, szóval soha ne add fel!” – vallja.

Ieshia Champs, jogász és 5 gyermek anyukája

Árvaként nőtt fel, 2009-ben leégett az otthona és két gyermekének apja is abban az évben halt meg rákban. Ő pedig megcsinálta az érettséginek megfelelő GED vizsgát, és meg sem állt a diplomáig 5 tanulópajtása (azaz gyermekei) segítségével.

„Ne hagyd, hogy az aktuális helyzeted határozza meg jövőbeli körülményeidet. Őszintén hiszem, hogy az emberek sikert kovácsolhatnak a szenvedéseikből” – mondta Ieshia.

Shannon Haines, orvos

Mikor a gimnáziumban terhes lett, úgy tűnt, az álma, hogy orvos lehessen, szertefoszlik. Bár a következő években nem tanult, motivált maradt saját maga miatt is, nem beszélve arról, hogy szeretett volna jó példát mutatni a lányának.

„Ebbe nőtt bele, de azért meg kellett birkóznia azzal, hogy az édesanyjaként iskolába járok. Tanultunk a könyvtárban és ő segített nekem” – mesélte Shannon Haines, aki idén diplomázott a Nebraskai Egyetemen és most kezdi rezidensi éveit.

Alejandra Falla, MIT, PhD

Alejandra Falla és férje mindig is akartak gyermeket, csak éppen az időzítés nem volt a legjobb. „Be kellett fejeznem a kísérleteket, megírni a diplomamunkám és nyilvánosan megvédeni” – mondta.

„Elég bonyolult első trimeszterem volt. De kezdtem feldolgozni, hogy gyermekem lesz. Kezdtem megérteni az élet valódi jelentését és azt, hogyan változik meg a fontossági sorrend az életemben” – tette hozzá Alejandra, akit a szülés ráadásul arra ösztönzött, hogy a doktori iskolában folytassa tanulmányait.

„A férjemmel azon viccelődtünk, hogy a kislányomnak is kellene fokozatot kapnia. Az, hogy elképzeltem őt bébiként a talárban, ahogy velem van az átadási ünnepségen, motivált engem arra, hogy tovább csináljam” – mesélte. Végül 4 hónappal a kislánya születése után a mikrobiológia doktora lett.

(Család.hu)