2019-02-21 19:00:00 Jin Wook Seo zongoraestje

Rajtol az allergiás kötőhártya-gyulladás

Az allergiás kötőhártya-gyulladást leggyakrabban a júliustól a hideg beálltáig tartó parlagfű-szezon okozza. Erős viszketést, gyulladást okozhat az uszoda vize és a dohányfüst is.

Erős viszketést, könnyezést és vörösödést is okozhat az allergia – mondta Németh János. A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tudományos igazgatóhelyettese az intézmény honlapján hozzátette: aki a szezonális allergia megjelenése előtt néhány nappal elkezdi a gyógyszer szedését és a szemcsepp alkalmazását, mérsékelheti a tüneteket.

Kritikus hónap a július

Az allergiás kötőhártya-gyulladást leggyakrabban a júliustól a hideg beálltáig tartó parlagfű-szezon okozza, de egyre gyakoribb, hogy a szemet érintő allergiás tünetek egész évben megmaradnak. Főként a 6 és 14 év közötti fiúknál, illetve a 10 év feletti lányoknál fordul elő a szemhéj belső kötőhártya-rétegének allergiás gyulladása, amely jelentős megvastagodással is jár. Utóbbi általában nem okoz fájdalmat, többnyire úgy derül ki az elváltozás, hogy a gyermek alig tudja kinyitni a szemét, olyan, mint ha álmos lenne.

Segíthet a hideg vizes borogatás

Németh János szerint enyhébb esetben a szemhéjak hideg vizes borogatása is segíthet, illetve műkönny használatával is kimoshatóak az allergén anyagok a szemből. Súlyosabb tünetekkel viszont érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, hogy a kötőhártya, a szaruhártya és a szemhéjak vizsgálatával időben kiderüljön, mi áll a tünetek hátterében.

Kozmetikumok, poratka, uszoda

A környezeti tényezők – kozmetikumok, poratka, állatszőr – által kiváltott allergiánál meg kell próbálni elkerülni az okot, ellenkező esetben előfordulhat, hogy egész évben folytatni kell a kezelést. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem allergiáról van szó akkor, amikor az uszoda vizében lévő tisztítószertől, a szennyezett levegőtől vagy a dohányfüsttől gyullad be a szem. Ilyenkor sérül a szem felszíne, és ez gyulladást okoz, a kórokozók könnyebben juthatnak be a szem szöveteibe, és ez okozza a panaszokat.

(csalad.hu)