2019-02-21 00:00:00 Minifesztivál a Fonó Budai Zeneházban

Zene, tánc, fényvetítés, mulatság – hétvégi programajánló

A fesztiválok hétvégéje a mostani: országszerte és a magyarlakta, határon túli területeken tucatnyinál is több helyszínen várják a családokat népzenei előadásokkal, koncertekkel, színházi bemutatókkal és más gyermekprogramokkal.

Komoly- és népzenei koncertek, előadások, szakvezetéses erdei séták, gyermekprogramok, helyi ételkóstolók és portékák bemutatója várja az érdeklődőket a szlovákiai Füleken, a Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok programsorozat első állomásán most szombaton. Az immár 15. alkalommal jelentkező összművészeti rendezvény egészen jövő vasárnapig tart, Fülek után Tar-Fenyvespusztán, Mátraverebély-Szentkúton, Szurdokpüspökiben, Mátraalmáson, Abasáron, Kékestetőn, Gyöngyöspatán és Gyöngyöstarján-Sósiréten. A programokon idén is kiemelt helyen szerepel a környezetvédelem és a természet megóvása, a klasszikus és népzene értékeinek bemutatása, az erdő szeretetének és tiszteletének népszerűsítése. A hétvége első napján Füleken a városi parkban fellép többek között a ruszin Cendes Orchestra, a helyi Melódia Női Kar, a székesfehérvári Vox Mirabilis Kórus, valamint a Muzsla Néptáncegyüttes. A legkisebbeket a MeseFigurák bábszínház szórakoztatja, emellett lesz kézműves műhely és az elmaradhatatlan erdei séta is.

Budapesten, a Dagály utcai Tücsöktanyán vasárnap 10 órától az Ametist Bábszínház előadásában Mazsola és Tádé mutatkozik be a legfiatalabbaknak, és ébreszt vélhetően nosztalgikus emlékeket szüleikben. Az előadást három éves kortól ajánlják, a színház mellett pedig csutka- és rongybaba készítéssel, beltéri játszóházzal is várják a fiatalokat a XIII. kerületben.

Teljesen új arcát mutatja vasárnap estig Pécs, ahol harminc helyszínen 100 különböző programot kínálnak a 3. Zsolnay Fényfesztiválon. A fényfestő csapatok 12 ezer négyzetméternyi vetített felületen mutatják be műveiket, lesz ezen túl újcirkuszi produkció és utcaművészeti kavalkád: fellépnek Costa Rica-i tűzzsonglőrök és spanyol utcaművészek, a Sienta La Cabeza nevű katalán hajszobrász-csapat pedig világító hajkölteményeket készít a legbátrabb fesztiválozóknak. A Fénybütyköldében a látogatók világító ékszereket és emléktárgyakat készíthetnek, a kisebbeket játszóházak és látványos fizikai kísérletek várják. Természetesen koncertek is lesznek szép számmal, fellép többek között az indiai Thaalavattam ütőhangszeres projekt, a 30Y frontembere, Beck Zoltán pedig Gyermeknek bátor címmel mutat be szerzői estet.

Vasárnap gyermekzsivaj tölti majd meg a Budapest Parkot, ahol a havonta megújuló Pöttömkert várja a kicsiket interaktív programokkal és természetesen zenével. Ezen a héten 11 órától a Czutorborsók lép színpadra, előtte Szent Jakab napi Kerekítő baba-mama foglalkozást, utána Mese több szólamban címmel a Kayamar zenés játéka szórakoztatja a családokat. Fél kettőtől a Batyuszínház - Mesék könyve: Jancsi és Juliska előadása látható. Lesz még ezen túl például ArtPaint, vagyis testfestés, csillámtetoválás profiktól, FKF környezettudatos játék, megmászható, megtapogatható kukásautó, lovaglás, csodák Palotája játékbemutató, népi játszóház, trambulin. A rendezvény ingyenes, azonban a hely befogadóképessége korlátozott, így teltház esetére a szervezők jelezték, hogy a belépésre várók a kapuban aszfaltkrétákkal, illetve foglalkoztatókkal üthetik el az időt.

Gyulán a hétvégén népművészeti fesztivált rendeznek, a népi értékek, a néptánckultúra bemutatásával és a népi kismesterségek elismert alkotóinak felvonultatásával. A Körös-völgyi Sokadalomban néptáncosok, mesemondók, énekesek és kézművesek mutatkoznak be, akik az Alföldről, a Vajdaságból és a Partiumból érkeznek erre a hétvégére Gyulára. Mintegy négyszáz résztvevővel most 12. alkalommal rendezik meg ugyanitt az Országos Gyermektánc Fesztivált.

Szomorú apropó okán koncertezik pénteken koradélután a Kaláka együttes Egerben. A múlt héten elhunyt Kányádi Sándorra emlékeznek a zenészek a Kossuth-díjas költő, író, műfordító által ültetett fánál. A Bródy Sándor Könyvtárba szervezett Dsida-kiállítás fél egyes megnyitója után megzenésített Kányádi-versek hangoznak majd el annak a három lemeznek a dalaiból, amelyek mindegyike a művész verseiből készült.

Szintén most hétvégén tartják a legnagyobb felvidéki magyar hagyományőrző rendezvényt, a 14. Alsószeli Jurtanapok Kulturális Fesztivál és Nyári Szabadegyetemet. Lesz néptánc és népzenei előadás, táncház, bábszínház, kézműves bemutatók, kiállítások, gyermekfoglalkozások és lovas programok. A legkisebbeknek külön gyermekudvart rendeztek be a szervezők.

A hónap utolsó napján „Egy csónakban evezünk - V4 Évadzáró ünnepet” rendez a Müpa. Az Ethnosound részvételével egész nap lesz hangszersimogató és hangszerkészítés, tíz órától a Visegrádi országok meséinek bábelőadásai láthatók, majd a Rutkai Bori Banda ad gyermekkoncertet a Visegrádi Csoport magyar elnökségi évének zárónapjára szervezett ingyenes rendezvényen. A Müpa előtti téren kívül a Várkert Bazár előtt is egész napos családi programokat rendeznek, lesznek kézműves-foglalkozások, mesejátékok, bábkészítés, gasztronómiai csemegék és filmvetítések.

(Család.hu, Fotó: Sóki Tamás/MTI)