Pár nap, és ingyenes lesz a KRESZ-vizsga

Azok a fiatalok, akik a vizsga napjáig nem töltik be a 20. életévüket, július elsejétől visszaigényelhetik a KRESZ-tanfolyam és vizsga díját.

Július 1-től ingyenes lesz a KRESZ-vizsga és -tanfolyam a fiatalok számára – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Akár a teljes költség visszaigényelhető

Novák Katalin hozzátette: társadalmi igény a vezetői engedély megszerzésének támogatása, ezét döntött úgy a kormány, hogy 25.000 forintig segíti a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismeretek, vagyis a KRESZ-vizsga és a hozzá kapcsolódó e-learning vagy tantermi tanfolyam díjának megfizetését. A tanfolyam és a vizsga díjának visszatérítése abban az esetben is igényelhető, ha a fiatal a KRESZ-vizsga után nem vesz részt azonnal gyakorlati oktatáson. A lehetőséggel azok a fiatalok élhetnek, akik a vizsga napjáig nem töltik be a 20. életévüket.

Megjegyezte: a B kategóriás jogosítványhoz szükséges e-learning KRESZ-tanfolyam díja általában 15-25 ezer forint, a vizsga díja pedig 5000 forint, így a visszatérítés fedezheti ezeket a költségeket. Megjegyezte: évente csaknem 50 ezer 20 évnél fiatalabb próbálja megszerezni a KRESZ-vizsgát, ebből több mint 30 ezren teljesítik sikerrel azt.

Utólagos visszatérítés

Az utólagos visszatérítést postai és elektronikusan úton is lehet majd igényelni, az ezzel kapcsolatos teendőket a Magyar Államkincstár intézi, további információkat pedig az Új Nemzedék Központtól lehet kérni. Az Új Nemzedék Központ call centert működtet annak érdekében, hogy a fiatalok feltehessék a kérdéseiket, és július 1-jétől elindul egy weboldal is, ahol minden információ megtalálható lesz. A visszatérítés menetéről a MÁK ad felvilágosítást.

Segítség az Új Nemzedék Központnál

A call center elérhetőségei az Új Nemzedék Központ weboldalán megtalálhatóak: a call centert hétfőtől péntekig lehet hívni.

(Család.hu)