2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Magyar kardiológusok lettek a legjobbak

Az Athénban megrendezett első európai pacemaker versenyen a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika két fiatal orvosának előadását találta a legjobbnak a nemzetközi zsűri - adta hírül a Magyar Kardiológusok Társasága.

Dr. Tarjányi Zoltán összességében a legjobb esetismertetésért járó, Dr. Papp Roland pedig a legérdekesebb esetért járó díjat hozta el a Vitatron/Medtronic által szervezett World PacingSeries szimpóziumán.

Dr. Gellér László professzor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja az itthoni és a kinti zsűriben is részt vett, és szerinte ez az eredmény hűen tükrözi, hogy hazánkban a kardiológiai ellátás tényleg a világ élvonalában van.

„A kezdeményezés Kínában indult, az ottani pacemaker szakemberektől, majd itt Európában, a legutóbbi bécsi EHRA kongresszuson (European Heart Rhythm Association - Európai Szívritmus Társaság) vetettük föl, hogy legyen egy ilyen jellegű nemzetközi megmérettetés itt, Európában is. Az idei Ifjúsági Kardiológus Napokon választottuk ki a hazai indulókat, ahol akkor annyira színvonalas előadásokat hallottunk, hogy három fiatal kollégát is neveztünk a versenybe, ezen kívül még egy kolléganő is csatlakozott hozzájuk” - mondta Gellér professzor, aki egyébként a városmajori klinikán a nemzetközi sikert elért ifjú kardiológusok egyik mentora.

A két győztes rezidensként dolgozik a városmajori klinikán, és mindketten nagyon szerencsésnek érzik magukat, hogy komoly szakemberekkel, nemzetközi szaktekintélyekkel dolgozhatnak együtt, akik még teret is engednek nekik, hogy a gyakorlatban is részesei legyenek a munkának.

„Mindketten a pacemaker irányába mentünk el, én öt éve dolgozom már Merkely és Gellér professzor urakkal. Évente kétezer műtétet végzünk a klinikán, amelyek jelentős részében mi is ott lehetünk. Én most egy születési rendellenesség miatti szívhiba nagyon bonyolult rekonstrukcióját mutattam be. Ez egy nagyon nehéz és ritka műtét volt, komoly szakmai kihívás, ennek megfelelő prezentálásához nagyon sokat készültünk az előadásra. Tudtuk, hogy erős anyag lett, és bíztunk benne, hogy legalább az első háromban végzünk majd” - mondta dr. Papp Roland.

Dr. Tarjányi Zoltán egy szívtranszplantáció következtében kialakult komplikáció esetét mutatta be, ezzel hozta el az egyik fődíjat.

„Lényegében két betegcsoport kombinációját kellett egyben megoldanunk. A szívátültetést követő szívritmuszavar, illetve az azt segítő pacemaker problémáját kellett orvosolni, először rendezni a beteg helyzetét, majd három hónap múlva új szívritmusszabályozót beültetni. A beteg ma is nagyon jól van” - nyilatkozta a verseny után a fiatal kardiológus.

(Család.hu)