2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Táborválasztás tudatosan – a sport és a digitális élménytáborok a legnépszerűbbek

Kitört az a bizonyos nagybetűs VAKÁCIÓ, sok szülő azonban még gondolkodik a táborválasztáson, keresi a legjobb lehetőséget gyermekének. Arról, hogy milyen szolgáltatásokkal és adottságokkal rendelkezik egy ideális tábor, mást gondolnak a szülők és mást a gyerekek. Egyben azonban mindenki egyetért: legfontosabb a testi és a lelki biztonság. Majd következik az élmény és az érték. Az elmúlt időszakban a sport, valamint a digitális élményeket kínáló táborok bizonyultak a legnépszerűbbnek. De hogyan válasszunk?

„A tábor, mint szolgáltatás ugyan piaci termék, de alapvetően a bizalomról szól. Igénybe vevője a gyermekünk, aki a legféltettebb kincsünk, ezért kell különös figyelemmel, felelősséggel lennünk a választásra – mondta el a NLCafénak Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítója. – Az internet ugyan tele van csillogó hirdetésekkel, de ennél sokkal jobb, ha a saját köreinkből tájékozódunk. Elég lehet, ha ismerjük a táborvezetőt, vagy a barátok, szomszédok révén gyűjtünk referenciákat. Nagyon fontos, hogy ismerjük magát a helyszínt is. Vannak, akik nyílt napot tartanak, mások nyitottak a külön, személyes konzultációra. Ne legyünk szemérmesek, éljünk ezekkel a lehetőségekkel, függetlenül attól, hogy milyen korú a gyerekünk!”

Emellett sokat segíthet a Táborfigyelő weboldal is, ahol több mint ötven táborszervezővel közösen dolgozták ki azt a közös szempontrendszert, ami szintén sokat segíthet a tájékozódásban.


A Táborfigyelő csapata szerint ezek a szempontok határozzák meg a jó tábort:

  • Megállapodás, szerződés a szervezőkkel, avagy milyen jogi személy áll a tábor mögött?
  • Táborfelügyelők létszáma és személyisége
  • Tematika, alapprogram
  • Szabadidős programok
  • Korosztályi bontás
  • Szállás, alvás minősége
  • Étkezés színvonala
  • Kütyük, okos eszközök használatára vonatkozó szabályzat a táborban.

A biztonságos tábor kiválasztásának részletes a szempontjai itt érhetők el.

Mozgáskoordináció a hatékony tanulási folyamatokért

„Jó ideje tudjuk, hogy kisgyermekkorban a mozgás fejlődése elválaszthatatlan és elengedhetetlen részét képezi a gondolkodásfejlesztésnek. Ahogyan pedig felnőnek a csemeték, megtanulnak járni, egyensúlyozni, óvodás kortól kezdve a különböző sportok által fejleszthetjük tovább mozgásos képességeiket, amik hozzásegítik őket az agyféltekék közötti gyorsabb átváltáshoz, a gyors idegpályák kialakításához, a gondolkodás gyorsaságának fejlesztéséhez. A gyermekünk életkorának és adottságainak megfelelő sportág kiválasztásával sokat tehetünk azért, hogy pici gyerek korától megszerettessük vele a mozgást, helyes mozgáskoordináció alakuljon ki, mentálisan is fejlődjön, valamint ezáltal az iskolában is jobb eredményt érjen el.” – írja Vargacz Alexandra, a Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője egy sport általi fejlesztésről szóló cikkében.

A Svábhegyen immár 25 éve szerveznek tenisz– és sporttábort az 5-18 év közötti fiúk és lányok számára. Június 18 – július 20. között heti turnusokban várják a kezdőket a sportág megkedveltetése céljából, a haladókat pedig tenisztudásuk további csiszolása miatt. A tenisz mellett pedig változatos programokkal készülnek a gyerekek számára: asztaliteniszezni, focizni, lovagolni és fürdőzni is lehetőségük nyílik minden nap.

A logikus gondolkodás fejlesztése gyermekünk jövőjét szolgálja

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás.

Szülőként sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért, ha az évek során tudatosan olyan képzéseket, tanfolyamokat, táborokat választunk számára, ahol a szerzett élmények és játékos foglalkozások mellett ezeken a területeken is fejlődik. Ezáltal megszerezheti mindazt a tudást, illetve olyan készségekre tehet szert, amelyekre egy hagyományos tantermi óra keretein belül nincs lehetőség.

„Az nagyon fontos és alapvető dolog, hogy a gyerekeket a jövőre kell készíteni és ez azt jelenti, hogy bizonyos online területeket, applikációkat, játékokat nem lehet kiiktatni az életükből. Nagyon sok szülő attól érzi magát felelősnek, hogy letiltja a gyermekeit ezekről. Azonban egy szülő akkor tud felelős szülő lenni, ha olyan tartalmakat, lehetőségeket, képzéseket keres, amelyek szűrtek és minőségiek, ezeken keresztül pedig a gyerek fantáziája, kreativitása működtetve van.” – mondja Polus Enikő, mentálhigiénés szakember.

A Logiscool-nál az elmúlt években már 13.000 diákot oktatattak élményalapú programozásra. Missziójuk, hogy a digitális írástudás, a kreatív problémamegoldás elsajátítása minél több gyerek számára elérhető legyen. Idén a Bizniscool tábor - ahol a gyerekek vállalkozói alapismereteket szereznek a saját csokigyáruk működtetésével - országszerte 150 hely ingyenesen elérhető a három- vagy többgyermekes családban élő 8-12 éves gyerekek számára. Az érdeklődő szülők a helyi Logiscool iskolavezetőknél tudnak jelentkezni.

„Az egyik legfontosabb, hogy megtanítjuk a gyerekeket a logikus, algoritmikus gondolkodásra. Ugyan nem lesz mindenkiből programozó, de nálunk olyan készségeket szereznek meg, amelyek nagyon sok jövőbeli munkaerőpiaci helyzetre is megoldást kínálnak nekik. A cél, hogy logikusan gondolkodó gyerekeket neveljünk, hiszen ez a jövő tudása. Aki tudatos és felelős szülő, ezt felismeri, ezért küldi hozzánk a gyermekét. Korábban az idegen nyelv tanulása és elsajátítása járt hasonló cipőben, amelynek az alapjait szintén gyerekkorban, játékosan, sokkal könnyebb lefektetni, ugyanígy vagyunk mi a programozással, a logikus, algoritmikus gondolkozással.” – mondja dr. Breuer Anita, a Logiscool alapító ügyvezetője.

(csalad.hu)