Szoptatással a cukorbetegség ellen

A cukorbetegség kialakulásának esélyét jelentősen csökkenti az emlős táplálás - az édesanyák számára is! A nagy mintás amerikai kutatás újabb bizonyíték arra, hogy a szoptatás kifejezetten jó hatással van a babára és a mamára is.

Harminc esztendő eseteit elemezték annak a kutatásnak a készítői, akik szerint csökkenthető a diabétesz kialakulásának esélye a szoptatással. Az eredményeket az Amerikai Orvos Szövetség (AMA) szaklapjában tették közzé. A felmérést a betegápolással foglalkozó amerikai Kaiser Permanente készítette, és úgy találta, azoknál a nőknél, akik legalább hat hónapig táplálták emlőjükből csecsemőjüket, 47 százalékkal kisebb volt a 2-es típusú, vagyis felnőtt kori cukorbetegség kialakulása, azokhoz képest, akik rövidebb ideig, vagy egyáltalán nem szoptattak. A diabétesz ezen formája általában az emberek 30. életéve után alakul ki, és az eddigi ismeretek szerint a hátterében általában genetikai okok (hajlam öröklése), illetve az egészségtelen életmód és az elhízás áll. Az amerikai kutatók azonban úgy találták, az inzulinrezisztencia (vagyis az, hogy a szervezet által termelt inzulin hatása nem kielégítő) az emlős táplálással, illetve annak elmaradásával is összefüggésben állhat. “Nagyon erős összefüggést találtunk a szoptatás és a diabétesz kialakulása között, azt követően is, hogy más tényezőket kizártunk a vizsgálat során” - írta az eredményekről beszámoló kínai China Daily című lap angol nyelvű kiadása Erica Gunderson vezető kutatóra hivatkozva.

A cukorbetegség és az anyatejes táplálás közötti pozitív összefüggést az AMA lapjában öt évvel ezelőtt megjelent kutatási eredmény is alátámasztja. Akkor a tudósok azt írták, a csecsemők első találkozása a szilárd étellel az 1-es típusú diabétesz kialakulását segíti akkor is, ha túlságosan korán, és akkor is, ha nagyon későn kap a kicsi ilyen táplálékot. Azonban abban az esetben, ha a szilárd táplálék bevezetését szoptatással kombinálják a kismamák, jelentős védelmet biztosítanak gyermekük számára a cukorbaj ellen. A betegség ezen formájában az elégtelen, illetve teljesen megszűnő inzulintermelés okoz komoly egészségügyi problémákat.

Az eredményeket a Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) adásában Wang Danhua professzor azzal magyarázta, hogy “az anyatej számtalan hormont tartalmaz, ami segít a csecsemő növekedésének és étvágyának fenntartásában. Nem mellesleg pedig fontos szerepet játszik a kicsik immunrendszerének működésében.” Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja minden édesanyának, hogy a gyermek hat hónapos koráig kizárólag szoptasson, és csak ezt követően kezdje meg a hozzátáplálást. Az anyatej továbbra is az étrendben kellene, hogy maradjon, a WHO szerint akár a gyermek két és fél - hároméves koráig.

 

(csalad.hu)