2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Színházi workshop fiataloknak

A művészeti képzésben résztvevő fiatalok számára hirdettek színházi workshopot, a színházi írással foglalkozóknak pedig kritikusműhelyt a szegedi Thealter fesztiválon, melyet idén augusztus elején rendeznek meg a Tisza-parti városban - közölte a szervező MASZK Egyesület.

A közlemény szerint az idén 28. alkalommal megszervezett, az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését immár második alkalommal elnyerő művészeti fesztivál izgalmas hazai és határon túli előadásokkal várja a színházkedvelőket augusztus 3. és 11. között Szegeden.

A nemzetközi színházi találkozó hagyományaihoz híven a program kiemelt része lesz a műhelymunka. Az idén hatodik alkalommal meghirdetett Thealter Tea for Two workshop címe Nem szeme lát, csak szíve - Shakespeare Reloded. A Szentivánéji álom című Shakespeare-drámát kiindulópontként használó kurzusokra 17-25 év közötti, hazai és határon túli, közép- vagy felsőfokú művészeti oktatásban részt vevő fiatalok jelentkezhetnek július 14-ig. A tréningkurzusok vezetésére az orosz származású Sardar Tagirovszkij rendező, színész - műhelyének címe: Álom újratöltve - és Lénárd Róbert rendező, drámaíró, dramaturg, az Újvidéki Színház művészeti vezetője kapott felkérést. A fesztiválon rendezőként is bemutatkozó vajdasági művész műhelyének címe Test és teória. Az augusztus 5-én induló műhelymunka eredményét augusztus 10-én láthatja a közönség.

Szintén hagyomány, hogy a színházi írás iránt érdeklődő leendő dramaturgok, kritikusok, rendezők blog jr. elnevezésű kritikusműhelyt szerveznek. A résztvevők próbanaplót vezetnek a workshopokon zajló munkáról, tudósítanak a fesztivál előadásairól, részt vesznek a szakmai beszélgetéseken. A blog jr. szerkesztője, a junior bloggerek koordinátora Jászay Tamás, a Revizor kritikai portál szerkesztője lesz - áll a közleményben.

(MTI, Fotó: Vajda János/MTI)