2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

Ünnepeljük, tiszteljük, szeressük az apákat

Egy gyermekeit egyedül nevelő apa hálás leánya volt az apák napja kezdeményezője az 1900-as évek elején Amerikában, azóta az egész világon ünneplik az édesapákat is. Ma már kutatások igazolják, hogy a nemiség kialakulásában vagy a karrierválasztásban óriási az apák szerepe.

 Június harmadik szombatján, az idén június 16-án ünnepeljük Magyarországon az apákat.

Világi ünnep

Az apák napja világi ünnepnap, velünk együtt például Argentína, Bulgária, az Egyesült Királyság, Franciaország, Szlovákia Törökország és az USA is ezen a napon hívja fel a figyelmet az apák szerepének fontosságára. Nem egységes ünnepről van szó, június második vasárnapjára tették a megemlékezést Ausztriában és Belgiumban, Oroszországban viszont február 23-án, a katonai ünnepen emelik ki az apák családban betöltött szerepét, másutt pedig októberre tették ezt a napot. Az apák napját a 20. század eleje óta tartják az anyák napja párjaként. A családok az apaságot és a szülői szerepet ünneplik ilyenkor.

Egy apa hálás lánya volt a kezdeményező

Az amerikai, Crestonban született Sonora Smart Dodd volt az ünnep megalapításának kezdeményezője. Apja, a polgárháborús veterán William Jackson Smart egyedülálló szülőként nevelte fel kilenc gyermekét, miután második felesége 1891-ben belehalt hetedik közös gyermekük születésébe. A legkisebb tehát újszülött volt ekkor, a legnagyobb 9 éves. A kezdeményezésről akkor döntött a lány, amikor hallott az első anyák napi ünnepségről. Úgy érezte, az apáknak is jár egy saját ünnepnap. 1910-ben végül a hatóságok is támogatták a kezdeményezést. Az apák napjának eredetileg tervezett dátuma június 5., Sonora édesapjának születésnapja lett volna, de a hatóságok addigra nem készültek el a teendőkkel. Így az első apák napja 1910. június harmadik vasárnapján, 19-én volt Spokane-ben.

Amerikai elnökök is támogatták

1916-ban az akkori amerikai elnök, Woodrow Wilson, az Amerikai Egyesült Államok 28. elnöke is részt vett a spokane-i apák napja ünnepségen. Calvin Coolidge (az USA 30. elnöke) 1924-ben javaslatot tett, hogy a napot nyilvánítsák országos szabadnappá. Az ünnepet hivatalosan 1972-ben Richard Nixon (USA 37. elnöke) ismerte el.

Meghatározó a szerepük

Léder László, az Apa Akadémiát is vezető pszichológus a csalad.hu-nak adott korábbi interjúban úgy fogalmazott: egy gyermeknek ugyanannyira van szüksége az apára, mint az anyára. Sőt, a nemzetközi kutatóintézetek tudományos közleményei alapján a nemiség kialakulásában vagy a karrier és a munkahelyválasztásban az apáknak nagyobb szerepük van, mint az anyáknak. Amerikában évről évre több lány választja az apja munkáját vagy hivatási területét. A pozitív apa szerep a lányok és a fiúk számára is életre szóló előnyöket biztosít. A fiúknál a társadalmi együttműködés, a pozitív élet, a polgári lét kialakulásában van rájuk szükség. A lányoknál a sikeres párválasztás, az önérzet, az iskolai teljesítmény, a karrier függ egyértelműen attól, volt-e szerető apjuk gyermekkorukban.

(csalad.hu)