2019-03-23 00:00:00 Korhatár nélkül családi délelőtt a Műcsarnokban

Így mentettek életeket hétköznapi hősök Budapesten

Három olyan eset is történt Budapesten az elmúlt hetekben, amikor életeket mentett a gyors elsősegély. Néhány napja egy középkorú férfi életét mentette meg egy fiatalember Újpesten, miután a Szív City mobilapplikáció riasztására a helyszínre sietett. Hétfőn pedig az V. kerületben történt Szív City riasztás, amire két minisztériumból is a bajbajutott segítségére sietett egy-egy dolgozó.

Egy hete a III. kerületben a mentők előtt kiérkező rendőrök kezdték meg egy idős nő szakszerű újraélesztését, néhány napja pedig egy Szív City riasztásra reagáló fiatalember mentette meg egy középkorú férfi életét Újpesten. Hétfőn Budapest V. kerületében történt Szív City riasztásra pedig két minisztériumból is a bajbajutott segítségére sietett egy-egy dolgozó, egyikük a Miniszterelnökség munkatársa, míg a másik életmentő a Pénzügyminisztériumból érkezett.

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója ezért Életmentő Emléklapot adott át az újraélesztőknek a Markó utcai Mentőpalotában, ahol gratulált a laikus életmentőknek, és kifejezte reményét, hogy példájuk másoknak is inspiráló lesz.

A képen: Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója és Szerdahelyi Roland újpesti civil életmentő

Hirtelen szívhalál esetén a mentők rendszerint csak akkor tudják megmenteni a beteget, ha valaki (járókelő, családtag, munkatárs), aki éppen a helyszínen tartózkodik, elsősegélyt nyújt, megkezdi az újraélesztést. Ezért az Országos Mentőszolgálat tavaly elindította a Szív City applikációt, ami riasztja és a beteghez irányítja a legközelebbi elsősegélynyújtókat. Emellett bevezették az országos Hősképzés rendszerét, vagyis minden hónapban ingyenes oktatást tartank a laikusoknak, valamint Wake Up! kampányt kezdtek a fiatalok életmentő ismereteinek fejlesztésére - számolt be az Országos Mentőszolgálat.

(Család.hu, Fotó: Országos Mentőszolgálat)