2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Ha fáj a gyermek szája, vigyük fogorvoshoz!

A címben megfogalmazott tanács annyira nyilvánvaló, hogy azt gondolná az ember, szinte felesleges is megfogalmazni. Pedig nagyon nem így van, hiszen egy friss brit felmérés szerint tíz szülőből csak három tesz így. Ami elég nagy baj.

A brit közegészségügy (NHS) rengeteg pénzt takaríthatna meg, ha a szájüregüket fájlaló gyermekeket a szüleik időben fogorvoshoz és nem másik (nem szak)orvoshoz – olvasható egy új kutatásban.

Mielőtt azt gondolnánk, ez mindenkinek nyilvánvaló, nem árt leszögezni, hogy ugyanezen kutatás szerint csak a szülők 30 százaléka tartja egyértelműnek a fogorvos felkeresését.

A londoni Queen Mary Egyetem 7000 szülőtől szerzett be adatokat. Ami közös bennük, hogy mindannyian fájdalomcsillapítót vettek gyógyszertárban a gyermeküknek.

Kétharmaduk a szájban érződő fájdalom csillapítására vásárolt gyógyszert, őket kérdezték meg, milyen egészségügyi szolgáltatáson jártak előtte a beteg gyermekkel.

A válaszok felettébb elgondolkodtatók voltak: míg 30 százalékuk fogorvost, 15 százalékuk háziorvost, vagy nővért keresett fel a patika előtt. A gyermekek 28 százalékát több (1-4) egészségügyi dolgozó látta el.

A gyermekek 31 százaléka a sürgősségin kötött ki, 57 százaléka az NHS sürgősségi ellátásain.

A kutatás számításai szerint az NHS évi 2,3 millió fontot költ arra, hogy az ilyen gyermekeket a fogorvos helyett a sürgősségin, vagy többféle egészségügyi ellátásban kezelik.

„Az a tény, hogy a szájukat fájdító gyerekeknek csupán 30 százaléka jut el a fogorvoshoz a patika előtt, rávilágít arra, hogy a fogorvosi szolgáltatást nagyon kevéssé használják ki az emberek” - mondta a kutatást vezető professzor.

„Ha a gyermeknek a szájában fáj valami, akkor fogorvoshoz kell vinni a pontos diagnózisért és a fogak további kezelése miatt. A kezeletlen fog ugyanis további fájdalmakhoz vezet majd” – tette hozzá Dr. Vanessa Muihead.

Ráadásul nem elég, hogy a gyermekek nem jártak fogorvosnál, amikor kellett volna, hanem feleslegesen is vettek igénybe más egészségügyi szolgáltatásokat, ami az állandó forráshiányra panaszkodó brit közegészségügyben pazarlás.

 

(csalad.hu)