2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

A gyermeknevelés a hosszú élet titka

Az édesapák fontos szerepére hívta fel a figyelmet az a rendezvény, amelyet a KINCS és a Népesedési Kerekasztal szervezett. Novák Katalin államtitkár kijelentette: az élet minden területén végzett, így a családban betöltött férfiszerepet is el kell ismerni.

Egy gyermeknek szüksége van édesapára és édesanyára egyaránt, ahogy a szülőknek is szükségük van egymásra - így fogalmazott a család és ifjúságügyért felelős államtitkár a Népesedési Kerekasztal és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) szervezésében tartott, Tisztelet az édesapáknak című rendezvényén.

A gyermekkel együtt szülők is születnek

Novák Katalin kijelentette: olyan együttműködő szülőkre van szükség, akik példát tudnak mutatni gyermekeiknek. Az élet velejárója az is, hogy az együttélés nem sikerül, sérül, erről is beszélni kell. Úgy fogalmazott: amikor egy gyermek születik, azt mondjuk, család születik. Megszületik az édesanya és az édesapa is. Megváltozik a férfi és a nő világképe, más dolgokat vesznek észre a világban. Megszületik egy újfajta aggódás és büszkeség érzése is. Beszélt arról is, hogy az édesapák más mintát, példát mutatnak a gyermeküknek. Novák Katalin megjegyezte: az édesapák másfajta biztonságot adnak, mint az édesanyák, a játékosságban veszélyérzet is megjelenik például akkor, amikor fejük fölé dobják a kisgyermeket. A lazaság is jobban jellemző a férfiakra, sok apró helyzetben kevésbé törekednek a tökéletességre. Őket kevésbé zavarja, ha néha napján kevesebb zöldség kerül a szendvicsbe.

Apává válni férfias

Az apaság és a férfiasság nem egymást kizáró kifejezés, ez a két fogalom erősíti egymást – tette hozzá az államtitkár. Apává válni férfias dolog. El kell ismerni azt a tevékenységet, amit nemcsak a munkahelyükön, hanem a családban tesznek. Egy gyermek számára az a minta, amit a szülőktől lát, nagyon meghatároz. Ezért is fontos, hogy legyen munkájuk, ez legyen az anyag biztonság alapja Kijelentette: ezért sokat tesz a kormány. Példaként említette, hogy a férfiak munkanélküliségi rátája 2010-ben még 11,6 volt, 2016-ra 3,8 százalékra csökkent. További eredménykét értékelte, hogy jövőre a 2 gyermekesek családi adókedvezménye 35 ezerről 40 ezer forintra emelkedik. Beszélt arról is, hogy a családok számára a választás szabadságát biztosítják. Ma már mind a két szülő igénybe veheti a gyermekek után járó pótszabadságot, és a családtámogatások teljes spektruma is elérhet az édesapák számára is. Ez azt is jelenti, hogy akár gyes-re gyed-re is mehetnek.

„Pelenkázz, tovább élsz”

Fűrész Tünde a KINCS elnöke megjegyezte: Amerikából indult a kezdeményezés, minden év június 3. vasárnapján szervezik meg az Apák Napját. Kijelentette: furcsa lehet, hogy amerikai hagyományt népszerűsítenek Magyarországon, de az ötlet támogatandó. Beszélni kell az édesapák szerepéről - mondta, hiszen a család és a népesedés területén meghatározó feladatuk van. Emlékeztetett Kopp Mária pszichológus soraira: „Pelenkázz tovább élsz”. A 11 gyermeket nevelő Székely András, a Népesedési Kerekasztal vezetője ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: azok a férfiak, akiknek jó a kapcsolatuk a gyerekükkel, tovább élnek. Szerinte az anyák napi köszöntések sokszor arról szólnak, hogy a családban az anyáé a legnagyobb feladat, felelősség. Ez talán nekik sem jó – fogalmazott. Reméli, eljön a nap – mondta, amikor nem külön az anyák és az apák napját ünnepeljük, hanem együtt a szülőket, a szülők napját.

 

(csalad.hu)