2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Egyre több a családbarát település

Családbarát Önkormányzat Díjat hirdet a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Az elismerésre a település nagyságától, a gazdasági forrásoktól függetlenül lehet jelentkezni. A pályázat beadásának határideje szeptember 15.

A magyarországi önkormányzatok számára idén is meghirdeti Családbarát Önkormányzat Díj pályázatát a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE).

Nem a pénz, a szándék számít

A szervezet tájékoztatása szerint a szakmai elismeréssel járó kitüntetést októberben az Országházban vehetik át a nyertesek. A pályázatra minden – akár korábban már díjazott - önkormányzat jelentkezhet. A jelentkező feladata, hogy bemutassa a települést. Ismertesse például, hogy milyen támogatást nyújt a friss házasoknak, az újszülöttek családjának, mutassa be a fiatalok számára szervezett prevenciós programokat, illetve a bölcsődei szolgáltatást. Az elbíráláskor nagyságuk, lehetőségeik, adottságaik alapján vizsgálja az önkormányzatokat a NOE, tehát a település méretétől és a gazdasági források mértékétől függetlenül lehet jelentkezni.

A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy sok mindent lehet tenni a családok érdekében, és ezekhez a lépésekhez nem feltétlenül pénzre, sokkal inkább szervezésre, odafigyelésre van szükség. A pályázat részleteiről a NOE honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. A pályázatok postára adásának és elektronikus beadásának határideje: 2018. szeptember 15.

Új üzenet, más időpont

A szervezet először 2005. július 11-én, a Népesedés Világnapján adta át a Családbarát Önkormányzat díjat – mondta el a csalad.hu-nak Kardosné Gyurkó Katalin. A NOE elnöke jelezte, hogy a világnap kapcsán annak pozitív üzenetére szeretnék felhívni a figyelmet, ezek közé tartozik a családbarát önkormányzatok elismerése is. Az első díjátadó óta a család értéke, a társadalomban elfoglalt helye ugyan változatlan maradt, de már más eszközökkel lehet ezt megőrizni. Mint mondta: korábban örömmel adtak hírt arról, ha egy településen babacsomaggal köszöntötték az újszülötteket, ma már a legtöbb településen megünneplik a gyermekek születését például babaköszöntővel, facsemete ültetéssel.

Oklevél, díj, logó

A pályázat értékelésénél fontos elem az önkormányzat munkájának komplex vizsgálata – tette hozzá. Nehéz ugyanis családbarát koncepcióról, intézkedésekről beszélni, ha az ott dolgozók mindezt nem érzik a saját bőrükön is. A NOE továbbra is keresi a kreatív megoldásokat, jó ötleteket, segítő hozzáállást, azokat az önkormányzati koncepciókat, amelyek a családok életét teszik könnyebbé.

Kardosné Gyurkó Katalin elmondta, hogy az Év Családbarát Önkormányzata 2018. címmel oklevelet, díjat kapnak a települések, és egy logót, amelyet használhatnak a levelezésükben. Hangsúlyozta, hogy a Magyarországot és egész Európát sújtó súlyos demográfiai helyzet miatt kiemelkedően fontos minden olyan program, szándék, intézkedés, amely a családok biztonságérzetét növeli azért, hogy merjenek gyermekeket vállalni.

Nyertes települések - elkötelezett polgármesterekkel

Az első díjátadó óta 47 oklevelet osztott ki az egyesület. Alsómocsolád 2015-ben nyerte el a címet. A 360 lakosú zsáktelepülés Baranya megye észak-keleti részében, hazánk 33 leghátrányosabb helyzetű térségeinek egyikében, a Sásdi Kistérségben található. Dicső László polgármester akkor azt mondta: az önkormányzat kezdeményezéseinek célja a családok helyben tartása, illetve a letelepedés elősegítése. 2013-ban indították el a „Magunk kenyerén” elnevezésű saját finanszírozású Helyi Gazdaságfejlesztési Programot. A polgármester most a csalad.hu-nak arról számolt be, hogy öt településsel együttműködve egy EFOP-os pályázaton dolgoznak. Ha elnyerik a támogatást, sport- és sportágválasztó programokat szerveznek. A 36 hónapos projekt célja az is, hogy az édesanyákat gyermekük születésétől kezdve megtanítsák arra, melyik korban miként bánjanak a gyermekeikkel. A polgármester hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy a programokkal kapcsolatban mintát mutassanak, és a tapasztalataikat másokkal is megosszák.

Újkígyós több mint 5 000 lakosú település Magyarország dél-keleti részén, Békés megyében, a Körösök völgyében, Békéscsabától 15 km-re fekszik. A város önkormányzatának tevékenységét a családokért, a gyermekekért, az élhetőbb településért a közös együttműködés jellemzi. Az önkormányzat – miként Szebellédi Zoltán polgármester a csalad.hu-nak elmondta - törekszik arra, hogy a fiatalok a városban maradjanak. A város az ifjú házasokat az első lakáshoz jutásban 150.000-300.000 Ft vissza nem térítendő összeggel támogatja. Gyermek születésekor babaértesítőt helyeznek ki a hirdetőtáblán; a család babautalványban részesül. 2013-ban készült el az új bölcsőde, 2014-ben pedig az új korszerű óvodaépület. 6-14 éves korig a felújított és karbantartott korszerű iskola várja a gyermekeket. Szebellédi Zoltán polgármester egyébként feleségével jó példát mutat a kisvárosnak, hiszen hat gyermeket nevelnek, mint megjegyezte: „egy házasságból”. Úgy fogalmazott: egy kisgyermek születése fontos a társadalom szempontjából is, Újkígyós számára pedig a jövőt, a fennmaradást jelenti. Ezért az önkormányzat minden tervét összefésüli a családok érdekeivel, a kisváros fejlesztése folyamatos.

(Család.hu)