2019-05-24 18:00:00 Máté Bence - Vértelen vadászat - Előadás

Család és kultúra a Múzeumok Éjszakáján

A Szent Iván éjéhez legközelebb eső szombaton, június 23-án lesz a 16. Múzeumok Éjszakája. Az esemény fő témája - kapcsolódva a Családok Éve programhoz - a család és kultúra, fővárosa Pécs.

Őrült jó buli lesz az év legnagyobb kulturális programján, az év legrövidebb éjszakáján – így jellemezte a Múzeumok Éjszakáját a kultúráért felelős államtitkár. Fekete Péter a Goldberger Textilipari Gyűjteményben tartott tájékoztatón kijelentette: mintegy 400 intézmény – múzeum, levéltár - 2000 programmal regisztrált eddig a június 23-ai eseményre.

Művészet, kultúra, család

A program kiemelt témája a Családok Évéhez kapcsolódik, „Ami összeköt: család és kultúra” címmel. Hozzátette: a rendezvény fővárosa Pécs. A város olyan kulturális eseményekkel várja az érdeklődőket, melyek a város arculatát és kultúráját ma is erősen meghatározó legendás családok köré épülnek. Így kiemelt szerephez jutnak a Zsolnay-, a Vasarely-, az orgonaépítő Angster-, valamint a pezsgőgyárat alapító Littke család.

Még a közlekedés is könnyebb lesz

A fővárosban egységesen karszalaggal látogathatók a múzeumok, ezeket a felnőttek egyebek mellett a jegymester.hu oldalon 1700 forintért vásárolhatják meg, a gyermek szalag 6-18 éves korig 800 forint. Vidéken a helyszínen árulják a belépőket. A budapestiek számára lehetőség nyílik arra, hogy regisztrációs díj nélkül elektromos autóval közlekedjenek, a BKV pedig 7 különböző útvonalon indít múzeumi körjáratot. Részletes információt a www.muzej.hu oldalon, mobil alkalmazáson és a programfüzetben találhatnak az érdeklődők. Fekete Péter megjegyezte: az EMMI 25 millió forinttal támogatta a 40 milliós költségvetésű rendezvényt. Tavaly egyébként ez volt az ország legnépszerűbb kulturális programja, összesítve 400 ezer belépést regisztráltak a résztvevő intézmények.

Oláh Gergő is invitál

A rendezvény arca Oláh Gergő. Úgy fogalmazott: kedvelője a művészeteknek és a kultúrának, ő maga pedig megpróbálja őrizni a roma kultúrát és a hagyományokat. Felidézte, hogy először a Nemzeti Galériába vitte el a gyermekeit. Különösen tetszett neki, hogy interaktív, élményt nyújtó programokon vehettek részt. Előadások keretében láthatták az ott lévő festményeket, bábokat. A legnagyobb élményt viszont a kecskeméti Leskowsky múzeum jelentett neki, hiszen az összes hangszert kipróbálhatta kisfiával. Mint mondta, elsősorban a fiatalokat szeretné ösztönözi a múzeumok látogatásra, hiszen nemcsak a szemre, hanem az érzelmekre is hatnak a tárlatok.

(Család.hu, Fotó: Múzeumok Éjszakája)