2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Gyermekek a digitális világban

Alapvető fontosságú a mindennapokban a fiatalok számára is az internet, illetve a számítógép, ezért kifejezetten rossz döntés eltiltani, vagy durván korlátozni a monitor előtt töltött idejüket – állítja egy neves brit szociológus.

Szokatlan megvilágításban mutatja be a fiatalok digitális világban eltöltött idejét és annak hatásait Ellis Cashmore brit szociológus legújabb könyvében. A szakember szerint ugyanis a fejlett ipari társadalmakban élő, magukat felvilágosult és felelős szülőknek tartó emberek jelentős része komoly tévedésben van, és szinte naponta követ el hibákat a jó szándék jegyében.

A szülők két jól elkülönülő csoportra oszthatók. Vannak, akik szerint a kütyük – a laptopoktól a mobiltelefonokon át az okosórákig – hozzájárulnak gyermekeik jóllétéhez, mások szerint azonban a fiatalok lelki egészsége és társadalmi beilleszkedése szempontjából elengedhetetlen ezen eszközök használatának folyamatos korlátozása. A szociológus azonban az angolul hamarosan megjelenő A monitor társadalom (Screen Society) című könyvében azt írja, tudomásul kell venni, hogy a mai fiatalok életében fontos szerepet tölt be az online világ, így onnan részben vagy egészben bárkit kitiltani komoly vétek.

A brit Teesside és a Dél-Ausztrál Egyetem közreműködésével Ellis Cashmore kétezer internethasználó szokásairól gyűjtött adatokat. A géphasználati szokásokat, illetve azt vizsgálták, milyen hatással van a fiatalokra a berendezések előtt töltött idő, mivel foglalatoskodnak a monitort bámulva.

Azt állapították meg, a fiatalok a valós élethez hasonló tevékenységeket folytatnak a digitális világban is, vagyis a tiltás és korlátozás kifejezetten negatív hatással lehet az életükre. „Gondoljuk csak el, mit mondanának arról a szülőről, aki megtiltja a gyermekének, hogy olvasson, más gyermekekkel beszélgessen, vagy játsszon, rajzoljon. Merthogy ezeket a dolgokat is aktívan művelik a gyermekek a világhálón lógva” – mondta a szociológus az Independent című lapnak nyilatkozva. „Ha ezeket a tevékenységeket az offline világban korlátozná valaki, arról azt mondanánk, hogy durván beavatkozik, megsérti a gyermek jogait” – tette hozzá.

Ellis Cashmore szerint mindenkinek hozzá kell szoknia a gondolathoz, hogy a digitális világ a mindennapokhoz tartozik, a gyermekek valós életének egyik fontos és pótolhatatlan része. A szakértő szerint pedig a szülők túlságosan sokszor esnek túlzásokba, pláne akkor, amikor azt hiszik, a fiatal azért tölt sok időt a monitor előtt, mert „függővé” vált. Meglátása szerint attól, hogy valamilyen tevékenységet rendszeresen el akarunk végezni, függünk tőle – legyen ez a csokoládéevés, vagy akár a vasalás – a tevékenység még nem válik addiktívvá, a szó rossz értelmében vett függővé.

„Nem azért használjuk a kütyüket, mert ha nem vesszük a kezünkbe, fájdalmat érzünk, hanem azért, mert az általa közvetített tartalmak örömet okoznak számunkra” – csavar egyet a dolgon a szociológus, aki szerint a függőséget – ha így nevezzük a dolgot – nem az eszköz, hanem a tevékenység okozza, vagyis például a társakkal, barátokkal folytatott beszélgetések, az újdonságok, hírek, érdekességek olvasása.

Ellis Cashmore azt elismeri, hogy leselkednek veszélyek a gyermekekre az online világban, meglátása szerint azonban ezek miatt nem szabad olyan döntéseket hoznunk, amelyekkel „mások életét pokollá tesszük”.

(Család.hu)