2019-07-12 00:00:00 Göcseji Dombérozó negyedik alkalommal

Hét lecke, amit szülőként megtanulunk

A gyermekek nem egyformák. Ennek ellenére vannak olyan tanulságok, melyeket szülőként érdemes mások tapasztalataiból levonni. Ezek közül adunk közre most néhányat.

Ne legyél „az” a barát

Mármint az, aki csak a gyermekeiről tud beszélni és olyan unalmas, hogy inkább nem is találkozol vele. Aki a beszélgetés egy pontján már biztosan a kialvatlanságról és a pelenkák tartalmáról mesél.

Hiába ígérjük meg szülés előtt, hogy velünk ez nem fog megtörténni, megtörténik. A baba ugyanis átveszi az uralmat az életünk felett és minden korábban fontos dolog elé kerül. Hiszen egy kis embert kell életben tartanunk, amihez minden erőnkre és időnkre szükség van.

A türelem erény

Ha ritkán, tényleg csak néha, elveszítjük a türelmünket és kiabálni kezdünk a gyermekkel, akkor egy idő után egyre hangosabb lesz mindenki, mi is és a gyermek is. Őt ugyanis az érzelmeink táplálják. Egyet tehetünk, a kitöréseire úgy reagálunk, hogy minimalizáljuk az esélyét egy teljestüdős üvöltőmérkőzésnek.

Nem baj, ha nagyritkán szomorú a gyermek

Mindenki szomorkodik néha. Ha nincs édesség otthon, esetleg tele a szennyeskosár, vagy mikor azt kell néznünk, hogy mindenki egzotikus szigeteken nyaral, míg mi otthon húzzuk az igát.

Az élet tele van csalódásokkal, nem kaphatunk meg mindent, amit akarunk. A gyermeknek meg kell ezt értenie, még akkor is, ha ettől olykor kicsit szenved is.

Legyünk gyerekesek!

Egy totyogós érzelmi színvonalához könnyebben alkalmazkodik az ember, mint hinné. Ha belemegyünk vele a játékba, sokkal jobban fogja magát érezni, nekünk pedig jut idő saját feladataink elvégzésére is.

A szunyókálás fontosabb, mint a látogatók

Ha a gyermek szokásos nappali alvását feláldozzuk, mert a nagyinak csak akkor van ideje beugrani, számíthatunk a hangos és fárasztó következményekre.

A baba sem kapott használati utasítást

A gyermek születése előtt az ember számtalan könyvet elolvas, okos emberek bölcs tanácsait, és nem olyan okos emberek nem olyan bölcs tanácsait egyaránt. Aztán amikor már ott a jövevény, elég gyorsan rájövünk, hogy a kézikönyvek döntő többsége csak vetít.

Inkább hagyatkozzunk az ösztöneinkre, ne görcsöljünk rá és különösen ne kövessük vakon mindazt, amit írnak. Minden gyermek más, ami az egyiknél működött, az nem biztos, hogy a másiknál is fog. (Ez igaz erre a listára is…)

Csak a szeretet számít

Teljesen és tökéletesen igaz. Átsegít a rosszabb periódusokon és segít még jobban hálásnak lenni a jó időszakokért. Mindegy, hogy márkás bébiétellel etetjük a gyermeket, örökölt vagy drága butikban vásárolt ruhát adunk-e rá és hogy a játéka honnan van. De minden puszi és ringatás igazi befektetés a családi kötődés erősítésébe!

(csalad.hu)