2019-01-24 19:30:00 Mozart, Beethoven és Berlioz darabjai világhírű karmesterrel

Egészségügyi előnyei vannak, ha a gyermek az apjára hasonlít?

Azok a babák, akik az édesapjukra hasonlítanak, több apaidőre számíthatnak. És azok a babák, akik több minőségi időt töltenek a papájukkal, egészségesebbek lesznek egyéves korukra a Journal of Health Economics folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

De vajon hol az összefüggés a hasonlóság és az egészség között? A Binghamtoni Egyetem kutatóinak elmélete szerint a gyakoribb kontaktus több szülői időt biztosít a gyermek felügyeletére, a káros kitettségek kezelésére, információgyűjtésre és a gyermek egészségügyi szükségleteinek kielégítésére, és azt eredményezi, hogy a szülők megosztják a feladatokat.

„Az apák szerepe fontos a gyermeknevelésben és megnyilvánul a gyermek egészségügyi állapotában is” – hangsúlyozta a kutatást vezető Solomon Polachek.

Azoknak az apa-csecsemő interakcióknak is utánanéztek, ahol az apa nem él együtt a gyermekkel. Akikre hasonlított a gyermekük, azok átlag legkevesebb két és fél nappal több időt töltöttek vele, mint azok, akikre nem hasonlított a baba.

Az apák szorosabb kapcsolatot alakítanak ki a rájuk hasonlító gyermekeikkel, így a kicsik ritkábban kerülnek a sürgősségire, asztmában és egyéb betegségekben is ritkábban szenvednek.

A Michigani Állami Egyetem kutatói egy korábbi, 2016-os kutatásukban azt is kimutatták, hogy az apának a gyermek nyelvi és kognitív fejlődésében, társasági viselkedésében is nagy szerepe van a totyogós korszakban.

Az Imperial College London kutatói hasonló eredményekre jutottak. Ők úgy találták, hogy azok a gyermekek, akiknek az apja a gyermek első életévében jobban részt vett a gyermeknevelésében, jobb kognitív eredményeket értek el.

(csalad.hu)