2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

Egyszerre egy feladat is elég

Az emberi agy nem a szimultán feladatmegoldásra lett “kitalálva” - állítják tudósok, akik szerint a multitasking, vagyis a figyelem megosztása csökkenti a munkavégzés hatékonyságát. Nem mellesleg hamarabb és jobban kifárasztja az embert, mintha egymás után teljesítene két dolgot.

Két lovon ülni egy hátsóval nem lehet - a közmondás nem új keletű, mégis gyakorlatilag alig van olyan ember, aki nem próbálná, vagy csinálná ezt minden egyes napon. Pedig a legújabb kutatások szerint a modern ember sokoldalúságának nem azt kellene jelentenie, hogy egyszerre mindig egynél több teendővel foglalkozik.

Az Independent című lapban megjelent kutatásból az derül ki, a figyelem folyamatos megosztása a hatékonyság romlásához vezet. A Michigani Egyetem kutatói szerint a problémát a feladatok közötti folyamatos átállással elvesztett idő és energia okozza. Ráadásul ha a feladat ismeretlen, vagy komplikált, az átállás egyikről a másikra tovább növeli a munkavégzés között eltelt holtidőt.

Az egyetemi kutatók fiatalok teljesítményét vizsgálták. Egyszerre kellett megoldaniuk matematikai feladatot és egy geometriai formát azonosítaniuk, miközben a két feladat között ugrált a figyelmük. A tudósok arra jutottak, a nehézséget a két különböző agyi funkció, illetve terület használata okozza, vagyis jelen esetben a szabályalkalmazás és a formák összehasonlítása, meghatározása. A vizsgálat során azt figyelték meg, minél bonyolultabbak voltak a feladatok, annál hosszabb időt vett igénybe a váltás, vagyis nőtt az újabb problémamegoldás megkezdéséig eltelt idő. Az agy “kapcsolgatására” fordított idő pedig összességében jelentős mennyiségűre dagadt, ami pedig már erősen megkérdőjelezi az ilyen módszerrel végzett feladat- vagy problémamegoldás hatékonyságát.

A közelmúltban a Stanford Egyetemen is ezt a területet kutatták, és arra jutottak, hogy akik egyszerre több feladattal foglalkoznak, kevésbé koncentrálnak (figyelnek oda) az adott tevékenységre, mint azok, akik csak egyetlen dolgot csinálnak. Száz társadalomtudományos területen tanuló egyetemi hallgatóval töltettek ki egy sor kérdőívet és tesztet. Az eredmények szerint azok, akik kénytelenek voltak megosztani a figyelmüket több feladat között, sokkal könnyebben kizökkenthetők voltak a munkavégzésből, kevésbé figyeltek oda azokhoz képest, akik csak egy dologra koncentrálhattak.

Az Independent megemlíti a Sussexi Egyetem felmérését is, amit pedig MRI-vel végeztek, és ebből az derült ki, hogy egyes agyi területek működését egyszerűen akadályozza a feladathalmozás. A kísérletben résztvevőknek tévénézés közben kellett üzenetet írniuk telefonjukon. A mérések szerint a tevékenységek alatt az agyuk szürkeállománya sokkal kisebb aktivitást mutatott, mint normál körülmények között - a figyelem megosztása így a koncentráció csökkenéséhez vezetett mindkét esetben.

(Család.hu)