2019-03-23 00:00:00 Korhatár nélkül családi délelőtt a Műcsarnokban

Lakodalmat idéző hagyományőrző programok Szihalmon

Vőlegény-búcsúztató, a menyasszony kikérése, öltöztetése, búcsúztatása, templomi esküvő, valamint menyasszony- és menyecsketánc is várja az érdeklődőket pénteken és szombaton a Szihalmi Kemencés-, Gasztronómiai és a Magyarság Népi Kultúráját Bemutató Fesztiválon Heves megyében.

 Joó Csaba, a Tobán Hagyományőrző Népművészeti Egyesület elnöke az M1 aktuális csatorna szerdai adásában elmondta, hogy az idén már tizennegyedik alkalommal rendezik meg a nemzetközi folklórfesztivált és hagyományőrző lakodalmat. A fesztiválon a lakodalmat a régi szokásokat és rítusokat megtartva, interaktív hagyományőrző programként mutatják be, amelyet a hagyományőrző egyesület és néptánccsoport tagjai elevenítenek fel. Az érdeklődők bekapcsolódhatnak a történésekbe, fotót készíthetnek a menyasszonnyal, vőlegénnyel, vőféllyel, és hajnalig szórakozhatnak.

Hozzátette: a vőfély a lakodalomban a ceremóniamester szerepét töltötte be, és minden tájegységnél megvolt a maga feladata, a házasságkötésnek pedig szigorú rendje volt. "Ez a típusú lakodalmi rend mára már eltűnt: nem tartják meg két helyen, lányos és fiús háznál a lakodalmat. Korábban ünnepélyes keretek között kérték ki a menyasszonyt a szülői háztól, az esküvő után pedig mindig a fiús házhoz költözött az ifjú pár" - magyarázta.

A fesztiválon a kemencés udvarban különféle tájegységek lakodalmi ételeit kóstolhatják meg a látogatók. Mint Joó Csaba kiemelte, a vacsora volt a főétkezés a lakodalomban, ekkor tyúkhúslevest szolgáltak fel csigatésztával, valamint töltött káposztát és kalácsot.

Baji Bence néptáncos elmondta, hogy a program során a fiúk verbunkost a lányok karikázó táncot adnak elő, de mezőségi, szatmári és bagi táncokkal is szórakoztatják a közönséget.

(MTI)

(Fotó: szihalom.hu)