2019-01-24 19:30:00 Mozart, Beethoven és Berlioz darabjai világhírű karmesterrel

Az e-cigi is elektromos kütyü a kocsiban!

Vezetés közben tilos kütyüket nyomkodni, például mobilt, zenelejátszót, pláne tabletet. Sokan nem is gondolják, de egy másik elektronikus eszköz is hasonló elbírálás alá esik az Egyesült Királyságban, ez pedig az e-cigaretta!

2500 fontja, vagyis átszámítva 880 ezer forintja (!), vagy akár a jogosítványa is ugorhat annak, aki elektronikus cigarettával pöfékel a brit utakon vezetés közben. A szigetország hatósága az egyre terjedő szokás miatt most figyelmeztetést adott ki a sofőröknek, óva intve őket attól, hogy figyelmüket ilyen módon osszák meg a volán mögött ülve. Az érvek egyszerűek és kristálytiszták: az e-cigi is egy elektronikus kütyü, úgy, mint a mobil, ráadásul nem csupán elvonja a vezető figyelmét a körülötte lévő világtól, hanem még ronthatja a kilátási viszonyokat is.

Az eszköz nem vált ezzel illegálissá, a tulajdonosa természetesen magánál tarthatja, de a mobilokhoz hasonló módon kezeli őket a rendőrség - közölte a hatóság az Independent című lappal. Azonban az egyszerű telefonálásnál jóval veszélyesebbnek tartják a brit hatóságok ezt a szerkezetet, hiszen könnyen tele lehet vele pöfékelni a kocsit, ami pedig tovább növeli, vagy teszi egyenesen lehetetlenné a vezetést. Például egy hideg sötét estén, amikor még a pára is kicsapódik az ablakra, egy kis e-cigizéssel gyakorlatilag legjobban a vakrepüléshez válik hasonlatossá a kocsi irányítása. A rendőrség ezért nem csak szimpla helyszíni bírságot vet ki a pöfékelő sofőrre, hanem nagy valószínűséggel vizsgálatot is indít a pontos körülmények tisztázására, pláne akkor, ha az illető baleset részesévé válik. A büntetés pedig elérheti a már említett igen jelentős összeget.

A figyelmeztetésre a hírek szerint azért volt szükség, mert az Egyesült Királyságban már három millióan hasznának e-cigarettát, és többségüknek jogosítványa is van. “Minden ember, aki vezetés közben más dologgal foglalkozik - legyen az cigarettázás, e-cigizés vagy evés - szabálysértést követ el” - magyarázta John Davis őrmester. A nyilatkozó rendőr azzal magyarázza a dolgot, hogy nagyon sok esettel találkoznak, amikor a komoly, vagy akár fatális balesetet az okozza, hogy a vezető figyelmét elvonja, vagy akadályozza valami. Ez akár lehet a mobiltelefon is, meg a már említett egyéb tevékenységek.

Davis őrmester megjegyezte, sokan nem is gondolják, hogy akár a napfény is jelenthet veszélyforrást, hiszen megzavarja a figyelmet,vagy akár el is vakíthatja az autóst. Rendszeresen történnek olyan súlyos balesetek, amelyekben az autóst zavaró napfény is közrejátszik. “Hasonló a gond az e-cigarettával is, vagyis az, hogy a kifújt párától romlanak a látási körülmények” - mondta a rendőr, hozzátéve, hogy ez a tevékenység ezen túl elvonja az ember figyelmét is, pedig az autóvezetés különösen veszélyes üzem.

(Család.hu)